Lazacyakitori



Elkészítés:
1. A lazac bőrét lehúzzuk, húsát 5 cm-es darabokra vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, és 5 cm-es darabokra vágjuk.
2. A lazacot és a póréhagymát váltakozva felfűzzük 8 előre beáztatott fanyársra. Felhasználásig a hűtőben hagyjuk.
3. A mártás alapanyagait, a halalaplét egy kis serpenyőbe tesszük, és kevergetve melegítjük (1. kép), amíg a cukor felolvad. Felforraljuk, azután a hőmérsékletet csökkentve, lassú tűzön 2 percig pároljuk. Leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
4. A mártás kb. egyharmadát egy kis tálba öntjük, és félretesszük (2. kép).
5. A megmaradt mártással bőségesen meglocsoljuk a nyársakat, és közvetlenül a rácsra téve sütjük meg. Ha jobban kedveljük, egy megolajozott alufólián tesszük a rácsra, és azon sütjük meg a lazacot. A nyársakat a forró parázs fölött 10 percig grillezzük, s csak egyszer fordítjuk meg. A maradék szósszal gyakorta kenegetjük őket sütés közben (3. kép), nehogy a hal és a zöldség kiszáradjon. A halnyársat a félretett mártással együtt tálaljuk, amibe mártogatni lehet.
![]() |
![]() |
![]() |
Halalaplé

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.