Lazacyakitori

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető drága
Lazacyakitori
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg kockára vágott lazacfilé
2 szál póréhagyma
A mártáshoz:
1 gerezd zúzott fokhagyma
3 evőkanál édes sherry
5 evőkanál világos szójaszósz
5 evőkanál halalaplé
2 evőkanál porcukor
5 evőkanál száraz fehérbor

Elkészítés:

1. A lazac bőrét lehúzzuk, húsát 5 cm-es darabokra vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, és 5 cm-es darabokra vágjuk.

2. A lazacot és a póréhagymát váltakozva felfűzzük 8 előre beáztatott fanyársra. Felhasználásig a hűtőben hagyjuk.

3. A mártás alapanyagait, a halalaplét egy kis serpenyőbe tesszük, és kevergetve melegítjük (1. kép), amíg a cukor felolvad. Felforraljuk, azután a hőmérsékletet csökkentve, lassú tűzön 2 percig pároljuk. Leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.

4. A mártás kb. egyharmadát egy kis tálba öntjük, és félretesszük (2. kép).

5. A megmaradt mártással bőségesen meglocsoljuk a nyársakat, és közvetlenül a rácsra téve sütjük meg. Ha jobban kedveljük, egy megolajozott alufólián tesszük a rácsra, és azon sütjük meg a lazacot. A nyársakat a forró parázs fölött 10 percig grillezzük, s csak egyszer fordítjuk meg. A maradék szósszal gyakorta kenegetjük őket sütés közben (3. kép), nehogy a hal és a zöldség kiszáradjon. A halnyársat a félretett mártással együtt tálaljuk, amibe mártogatni lehet.

Lazacyakitori Lazacyakitori Lazacyakitori
Frissen tarthatjuk a maradék póréhagymát, ha megtisztított szárát forró vízbe rakva 3 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, zacskóba töltjük, végül lefagyasztjuk.
A póréhagymáról távolítsuk el a felesleges zöldjét, és hűvös száraz helyen tároljuk.
Folyó víz alatt alaposan mossuk le a szennyeződéseket és a földet. Ehhez a zöld végét vágjuk le, hogy a víz átfolyhasson az egymásra simuló levelek között.
A fanyársakat legalább 30 percre hideg vízbe áztatjuk, nehogy megégjenek sütés közben. Felhasználás előtt több órával elkészíthetjük a halnyársakat és a mártást, és a hűtőbe tesszük.
Száraz rozé illik hozzá.
Siller illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Lazacyakitori
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1717 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Barbecue és nyári saláták
Barbecue és nyári saláták
(Vince Kiadó, 2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120 különféle ínycsiklandó barbecue- és salátareceptet ajánl. Külön fejezetek foglalkoznak a hallal és a tenger... bővebben...
Lazacyakitori
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Barbecue és nyári saláták
Barbecue és nyári saláták
(Vince Kiadó, 2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120 különféle ínycsiklandó barbecue- és salátareceptet ajánl. Külön fejezetek foglalkoznak a hallal és a tenger... bővebben...
most van szezonja