Spenótos-gombás tészta
Spenótos-gombás penne



Elkészítés:
1. Nagy fazék forrásban lévő, enyhén sós vízbe beleszórjuk a tésztát, és a használati útmutató szerint megfőzzük. Leszűrjük, és a főzőlevéből félreteszünk 1.75 dl-nyit.
2. Közben egy nagy, vastag aljú serpenyőben, közepes lángon felhevítjük az olívaolajat. A gombát állandó keverés mellett 8 perc alatt szinte ropogósra pirítjuk benne. Hozzáadjuk az oregánót, az alaplét a citromlével, és időnként megkeverve 10-12 percig főzzük, amíg a mártás a felére besűrűsödik.
3. A mártáshoz keverjük a krémsajtot és a spenótot, majd kis-közepes lángon 3-5 percig főzzük. Hozzáöntjük a félretett főzőlét és a főtt tésztát. Jól elkeverjük, ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, és lassan felmelegítjük, mielőtt tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.