Gesztenyés zöldségpástétom fillo-tésztában
Gesztenyés zöldségpástétom rétestésztában



Elkészítés:
1. Nagy serpenyőben közepes lángon felhevítünk 1 evőkanál olajat, és a fokhagymát állandóan kevergetve, 1 percig pirítjuk benne. Hozzáadjuk a zellert, 5 percig sütjük, amíg megpuhul és megpirul. Kiöntjük a serpenyőből, és melegen tartjuk.
2. A serpenyőbe 1 evőkanálnyi olajat öntünk, beleszórjuk a spenótot, és lefedve, 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. Levesszük a fedőt, és addig főzzük, míg a spenót leve elpárolog.
3. Egy nagy tálban összekeverjük a fokhagymát, a zellert, a spenótot, a durvára aprított gesztenyét, a sajtot, a tojást, a pestót és a petrezselymet, ízlés szerint borsozzuk. A masszát 4 kisebb vagy 1 közepes méretű felfújtformába kanalazzuk.
4. A maradék olajjal megkenjük a félbevágott, kb. 32x18 cm-es tésztalapokat, és kellően meggyűrve ráhelyezzük a zelleres keverékre. 190 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Azonnal tálaljuk.
Pesto

1. A bazsalikomleveleket letépjük a szárról, jól megmossuk, salátacentrifugában alaposan leszárítjuk, vagy konyharuhával leitatjuk róluk a nedvességet.
2. A parmezán sajtot konyhai robotgépben kenyérmorzsa állagúra daráljuk. Hozzátesszük a fokhagymát meg a fenyőmagot is, durvára eldolgozzuk. Végül hozzáadjuk a bazsalikomot is, és az egészet összemixeljük.
3. Az olívaolajat lassan a pépbe csurgatjuk, hogy kenhető masszát kapjunk.
4. A pestót frissen főzött spagettihez keverjük, vagy a faszenes grillen sült húsokhoz, zöldségekhez kínáljuk. A mártás, lefedve,
3 napig a hűtőszekrényben eltartható.