Lencsés-gombás lepény fillo-tésztában

Lencsés-gombás lepény rétestésztában

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Lencsés-gombás lepény fillo-tésztában
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg zöld lencse
20 dkg szeletelt csiperkegomba
vagy
8 lap fillotészta
3 db keményre főzött tojás
1 db felvert tojás
2 evőkanál finomra vágott, friss petrezselyemzöld
4 evőkanál vaj
1 és ⅓ liter zöldségalaplé
6 fej szeletelt mogyoróhagyma
2 levél babérlevél
2 teáskanál finomra vágott borsikafű
vagy
2 teáskanál finomra vágott édesköményzöld
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Nagy, vastag aljú fazékba tesszük a lencsét, a babért és a mogyoróhagyma felét, majd felöntjük az alaplé felével. Felforraljuk, és takaréklángon 25 perc alatt puhára főzzük a lencsét. Levesszük a tűzről, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A vaj felét közepes lángon megolvasztjuk egy serpenyőben, és a megmaradt hagymát, gyakran kevergetve, üvegesre pirítjuk benne. Hozzáöntjük a rizst, 1 percig keverjük, majd az alaplé megmaradt felével felöntjük, felforraljuk, és takaréklángon, lefedve, 15 percig főzzük. Levesszük a tűzről, hagyjuk teljesen kihűlni.

3. A maradék vajat takaréklángon megolvasztjuk, és vékonyan kikenünk vele egy tűzálló sütőformát. A formát kibéleljük a tésztalapokkal, (ha fagyasztott, kiolvasztjuk), úgy, hogy a szélük jócskán túllógjon az edény peremén, mindegyik lapot megkenjük olvasztott vajjal. A rizsbe keverjük a petrezselymet, a köményzöldet és a felvert tojást. A formába rétegekben lerakjuk a rizst, a főtt tojást, a lencsét és a gombát - minden réteget külön sózunk, borsozunk. A tésztalapok szélét ráhajtjuk a töltelékre, megkenjük vajjal, és 15 percre behűtjük. 190 °C-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt 10 percig pihentetjük.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Lencsés-gombás lepény fillo-tésztában
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1734 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ gasztronómiájában is mind nagyobb teret nyernek. A konyhafőnökök mesterségbeli tudásokat latba vetve, lelkesen kreálnak egész... bővebben...
Lencsés-gombás lepény fillo-tésztában
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ gasztronómiájában is mind nagyobb teret nyernek. A konyhafőnökök mesterségbeli tudásokat latba vetve, lelkesen kreálnak egész... bővebben...
hírlevél