Csirkecomb ecetben



Elkészítés:
1. Jól záró fedővel rendelkező párolóedényben vagy serpenyőben felhevítjük a vajat az olajjal. A mogyoróhagymát és a fokhagymát - folytonosan kevergetve - 3 perc alatt üvegesre pirítjuk benne, majd kiszedjük az edényből, és félretesszük.
2. A csirkedarabokat meghintjük sóval és borssal, majd a bőrös oldalukkal lefelé a serpenyőbe tesszük, és 3-5 perc alatt aranybarnára sütjük - szükség esetén több adagban, hogy ne legyen egyszerre túl sok a serpenyőben. Megfordítjuk a húsokat, és a másik oldalukat is barnára pirítjuk - szükség esetén még egy kis vajat teszünk az edénybe.
3. A megpirult húsdarabokat kivesszük a serpenyőből, és félretesszük. Leöntjük a zsírt a tetejéről, majd az edénybe öntjük az ecetet és az alaplét. Felforraljuk, közben az edény aljára tapadt darabkákat fellazítjuk. Takaréklángon belekeverjük a paradicsompürét, majd visszatesszük a csirkedarabokat.
4. Az edényt szorosan lefedjük, és a húst 40-45 perc alatt puhára főzzük - akkor jó, ha a hús legvastagabb részébe beleszúrva áttetsző húslé folyik ki belőle. Megkóstoljuk, és szükség esetén még sóval, borssal ízesítjük A csirkehúst tányérokra szedjük, és petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Csirkealaplé

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.