Vörösbabos rizottó



Elkészítés:
1. Az olaj felét felhevítjük egy nagy, vastag aljú fazékban. A forró olajban a vöröshagymát, időnként megkeverve, 5 perc alatt üvegesre pirítjuk. A fokhagyma felével együtt még 2 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a rizst, és jól beleforgatjuk, hogy a rizsszemeket mindenütt bevonja az olaj.
2. A rizshez öntjük az alaplét, beleszórunk egy csipetnyi sót, és állandó keverés mellett felforraljuk. Csökkentjük a tüzet, és takaréklángon, lefedve, 35-40 percig főzzük, amíg a rizs megpuhul, és magába szívja az alaplét.
3. Közben egy nagy, vastag aljú serpenyőben felhevítjük a maradék olajat, majd a paprikát a zellerrel, gyakran kevergetve, 5 percig sütjük benne. Hozzáadjuk a gombát a maradék fokhagymával, és további 4-5 percig kevergetve pároljuk.
4. A megfőtt rizst a zöldségekhez keverjük, majd beleforgatjuk a leszűrt, leöblített babot, a petrezselymet és a kesudiót, sóval, borssal ízesítjük. Folytonos keverés mellett felforrósítjuk. A rizottót előmelegített tálalóedénybe szedve, petrezselyemmel meghintve, azonnal tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.