Sült csirke salátával

Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Sült csirke salátával
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
170 dkg tisztított csirke
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 ág friss kakukkfű
1 db finomra reszelt, héja citrom
8 dkg puha vaj
2 evőkanál friss, apróra vágott turbolya
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
2 és fél dl csirkealaplé
vagy
2 és fél dl száraz fehérbor
vagy
2 és fél dl száraz vörösbor
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
igény szerint friss vízitorma
A salátához:
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál vinaigrette-mártás

Elkészítés:

1. A csirkét kívül, belül lemossuk, szárazra töröljük, a belsejét alaposan sózzuk-borsozzuk, majd beletesszük a fokhagymát, a kakukkfüvet, a hosszú petrezselyemszálat, a citromhéjat és a vajból 3 dkg-ot. Összekötözzük a combokat. A maradék vajat villával összetörjük, majd beledolgozzuk az apróra vágva petrezselymet és turbolyát. A fűszeres vajjal megkenjük a csirke mellét.

2. A csirkét ráfektetjük a tepsibe helyezett rácsra. 190 °C-ra előmelegített sütőben előbb az egyik oldalát, majd a másik oldalát 20-20 percig sütjük - közben meglocsolgatjuk a pecsenyelével. Végül a mellével felfelé fordítjuk, meglocsoljuk a levével, és még kb. 50 percig sütjük, miközben minden negyedórában locsolgatjuk a levével. A csirke hasából a lét kicsurgatjuk a tepsibe. A csirkét tálba tesszük, lazán lefedjük alufóliával, és 10 percig pihentetjük, mielőtt feldaraboljuk.

3. A pecsenyelé tetejéről leszedjük a zsírt. A léből 1 evőkanálnyit félreteszünk a salátaöntethez. A tepsiben felmelegítjük az alaplét, az aljára letapadt darabkákat fakanállal fellazítjuk. A pecsenyelét felforraljuk, és kissé besűrítjük.

4. A csirkehúst vékony szeletekre vágjuk, rákanalazzuk a pecsenyelét, és vízitorma levelekkel díszítjük. Elkészítjük a vinaigrette mártást , amit 1-2 gerezd fokhagymával tehetünk pikánsabbá. A félretett pecsenyelét belekeverjük a fokhagymás vinaigrette-be. Az öntettel összerázzuk a vegyes salátaleveleket, és a csirkét a salátával tálaljuk.

A csirkét lemérjük és a pontos sütési időt ennek megfelelően számítjuk ki. 50 dkg-onként 20 percet számolunk, plusz még egyszer 20 percet.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Vinaigrette mártás

Vinaigrette mártás
1.25 dl olívaolaj
3 evőkanál citromlé vagy
3 evőkanál fehérborecet
0.5 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál dijoni mustár
ízlés szerint bors
ízlés szerint

1. A vinaigrette hozzávalóit jól záródó befőttesüvegbe tesszük, és alaposan összerázzuk.

2. Megkóstoljuk, szükség esetén újra ízesítjük. Légmentesen záródó edényben egy hónapig tárolhatjuk a hűtőben. Felhasználás előtt ismét jól összerázzuk.

Sült csirke salátával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 678 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
Sült csirke salátával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
most van szezonja