Sült csirke salátával



Elkészítés:
1. A csirkét kívül, belül lemossuk, szárazra töröljük, a belsejét alaposan sózzuk-borsozzuk, majd beletesszük a fokhagymát, a kakukkfüvet, a hosszú petrezselyemszálat, a citromhéjat és a vajból 3 dkg-ot. Összekötözzük a combokat. A maradék vajat villával összetörjük, majd beledolgozzuk az apróra vágva petrezselymet és turbolyát. A fűszeres vajjal megkenjük a csirke mellét.
2. A csirkét ráfektetjük a tepsibe helyezett rácsra. 190 °C-ra előmelegített sütőben előbb az egyik oldalát, majd a másik oldalát 20-20 percig sütjük - közben meglocsolgatjuk a pecsenyelével. Végül a mellével felfelé fordítjuk, meglocsoljuk a levével, és még kb. 50 percig sütjük, miközben minden negyedórában locsolgatjuk a levével. A csirke hasából a lét kicsurgatjuk a tepsibe. A csirkét tálba tesszük, lazán lefedjük alufóliával, és 10 percig pihentetjük, mielőtt feldaraboljuk.
3. A pecsenyelé tetejéről leszedjük a zsírt. A léből 1 evőkanálnyit félreteszünk a salátaöntethez. A tepsiben felmelegítjük az alaplét, az aljára letapadt darabkákat fakanállal fellazítjuk. A pecsenyelét felforraljuk, és kissé besűrítjük.
4. A csirkehúst vékony szeletekre vágjuk, rákanalazzuk a pecsenyelét, és vízitorma levelekkel díszítjük. Elkészítjük a vinaigrette mártást , amit 1-2 gerezd fokhagymával tehetünk pikánsabbá. A félretett pecsenyelét belekeverjük a fokhagymás vinaigrette-be. Az öntettel összerázzuk a vegyes salátaleveleket, és a csirkét a salátával tálaljuk.
Csirkealaplé

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.
Vinaigrette mártás

1. A vinaigrette hozzávalóit jól záródó befőttesüvegbe tesszük, és alaposan összerázzuk.
2. Megkóstoljuk, szükség esetén újra ízesítjük. Légmentesen záródó edényben egy hónapig tárolhatjuk a hűtőben. Felhasználás előtt ismét jól összerázzuk.