Fűszeres-illatos feketebab-chili



Elkészítés:
1. A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap leszűrjük, és egy nagy fazékban, annyi vízben, amennyi ellepi, felforraljuk. Nagy lángon főzzük 10 percig, majd takaréklángon másfél óra alatt puhára főzzük. Leszűrjük, és jól lecsepegtetjük, de a főzőlevéből 2,5 dl-t félreteszünk.
2. Serpenyőben felhevítjük az olajat, és a vöröshagymát a fokhagymával, időnként kevergetve, üvegesre pirítjuk.
3. Beleszórjuk a római köményt, a chiliport, és 1 percig kevergetjük. Beletesszük a paprikát, a sárgarépát, a paradicsomot, majd közepes lángon 5 percig pároljuk.
4. Hozzáadjuk a korianderzöld felét a babbal és a félretett főzőlével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kis lángon 30-45 percig főzzük, akkor jó, ha az ízek összeértek és a mártás besűrűsödött.
5. A kész chilihez keverjük a maradék korianderzöldet, és szükség esetén még sózzuk, borsozzuk. Azonnal tálaljuk.