Mexikói hárombabos chili



Elkészítés:
1. A három különféle babot egy éjszakára külön-külön tálban hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, és külön fazekakban hideg vízben tesszük a tűzre. 10-15 percig forraljuk, majd kis lángon 35-45 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük és félretesszük.
2. Nagy, vastag aljú serpenyőben, közepes lángon felhevítjük az olajat. Beletesszük a vöröshagymát a paprikával, és állandóan kevergetve 5 perc alatt puhára pároljuk.
3. A fokhagymával, római köménnyel, koriandermaggal és oregánóval ízesítve fél percig kevergetjük, amíg a fokhagyma kezd pirulni. Beletesszük a chiliport és a sűrített paradicsomot, újabb 1 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, a cukrot, a sót, a háromféle babot és az alaplét. Felforraljuk, majd lefedve, takaréklángon, időnként megkeverve 45 perc alatt készre főzzük.
4. Belekeverjük a friss korianderzöldet. A hárombabos chilit előmelegített tányérokba merjük, lilahagyma-karikákkal és kis avokádókockákkal díszítve azonnal tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.