Creme caramel

Karamellfelfújt

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Creme caramel
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
18 és fél dkg kristálycukor
dl víz
A formához:
igény szerint vaj
A sodóhoz:
7 és fél dl tej
1 teáskanál vaníliaesszencia
4 db tojás

Elkészítés:

1. A sütőt 160 °C-ra (gázsütő 2-3. fokozat) melegítsük elő. Vajazzunk ki 8, egyenként 1,25 dl-es formát.

2. A cukrot a vízzel öntsük egy lábosba. Lassú tűzön melegítsük, amíg a cukor feloldódik. Forraljuk fel, majd kis lángon lassan addig főzzük, amíg aranybarna lesz és karamellizálódni kezd. Ekkor azonnal vegyük le a tűzről. A forró karamellből annyit öntsünk a formákba, hogy ellepje az aljukat. A karamell tovább fő a lábosban, úgyhogy gyorsan és óvatosan kell dolgoznunk, nehogy megégessük magunkat.

3. A sodóhoz egy lábosban lassú tűzön forrásig melegítsük a tejet. Vegyük le a tűzről. 2 percig keverjük a cukrot, a tojást és a vaníliaeszenciát, majd adjuk hozzá a meleg tejet. A keveréket töltsük át egy kancsóba, és öntsük a formákba.

4. A formákat állítsuk tepsibe, amelybe annyi forró vizet öntünk, hogy a formák magasságának feléig érjen. Süssük 30 percig, vagy amíg a sodó megszilárdul. A sodó ne legyen folyós, ha megmozgatjuk, kocsonyásan remegjen. Hagyjak kihűlni, majd legalább 120 percre tegyük hűtőszekrénybe. A formából úgy lehet kiemelni, hogy egy kés lapját finoman a sodó és a forma közé csúsztatjuk, meglazítjuk, és a sodót óvatosan a desszertes tányérra borítjuk. Ha kell, nagyon óvatosan rázogassuk meg, akkor biztos kicsúszik a formából. A créme caramelt magában vagy friss gyümölccsel, tejszínhabbal és ostyával kínálhatjuk.

Creme caramel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2296 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Creme caramel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
google+