Gyöngytyúk káposztaágyon

Elkészítési idő: 105 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Gyöngytyúk káposztaágyon
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 nagyobb fej negyedekre vágott, tisztított kelkáposzta
120 dkg gyöngytyúk
1 fej szeletelt vöröshagyma
½ db hámozott, kimagozott alma
½ evőkanál napraforgóolaj
másfél evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
15 dkg csíkokra vágott füstölt szalonna
vagy
15 dkg csíkokra vágott sózott szalonna
ízlés szerint
ízlés szerint bors
igény szerint apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. A konyhakész gyöngytyúkot bedörzsöljük olajjal, és kívül-belül meghintjük sóval, borssal. Az apróra vágott almát és a petrezselymet betesszük a hasüregbe, a lábakat pedig összekötözzük.

A gyöngytyúkot grilltepsiben a hátára fektetjük, és 240 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Amint a mellrész aranysárga lesz, a hőfokot visszavesszük 160 °C-ra.

2. Közben a káposztát nagy fazék lobogva forró sós vízbe tesszük 3 percre. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és papírtörlővel leitatjuk.

3. A füstölt vagy sózott szalonnacsíkokat tűzálló sütőedényben zsírjára pirítjuk, majd kiszedjük, és félretesszük. A zsírjában a vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszer-csokrot, sózzuk, borsozzuk, majd a szalonnacsíkokat visszatesszük a sütőedénybe.

4. A külső leveleitől megtisztított káposztát is betesszük az edénybe, ráfektetjük a gyöngytyúkot, az egészet lefedjük nedves zsírpapírral, rátesszük a sütőedény fedőjét, és a sütőben 45-60 perc alatt puhára pároljuk - akkor jó, ha a hús legvastagabb részébe beleszúrva áttetsző pecsenyelé folyik ki.

5. A gyöngytyúkot kivesszük az edényből, és feldaraboljuk. A fűszercsokrot kidobjuk. A petrezselymet a hagymás káposztához keverjük. A sülthúsdarabokat a hagymás káposztaágyra helyezve tálaljuk.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Gyöngytyúk káposztaágyon
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1867 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
Gyöngytyúk káposztaágyon
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
lexikon