Borscs

Céklaleves

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Borscs
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg reszelt fejes káposzta
35 dkg csíkokra vágott, friss cékla
1 db reszelt cékla
1 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál fehérborecet
4 evőkanál vaj
1 szál csíkokra vágott sárgarépa
3 szál vékonyra szeletelt szárzeller
2 db hámozott, darabolt paradicsom
2 ág friss, apróra vágott kapor
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
másfél dl tejföl

Elkészítés:

1. A vöröshagymát karikákra vágjuk, és egy nagy, vastag aljú fazékban a felhevített vajban 5 perc alatt üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a céklacsíkokat, a sárgarépát, a szárzellert és az apróra vágott paradicsomot, majd a zöldségeket - állandó kevergetés mellett - 4-5 percig pároljuk.

2. A párolt zöldséghez keverjük az alaplét, az ecetet, a cukrot és az egyik finomra vágott kaporágat, valamint sót és borsot ízlés szerint. A levest felforraljuk, majd takaréklángon 35-40 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.

3. Belekeverjük a fehér káposztát, és lefedve főzzük 10 percig, majd hozzáadjuk a reszelt céklát a levével, és újabb 10 percig főzzük. A borscsot előmelegített tányérokba merjük, evőkanálnyi tejföllel és a maradék kaporággal díszítjük.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Borscs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2922 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ gasztronómiájában is mind nagyobb teret nyernek. A konyhafőnökök mesterségbeli tudásokat latba vetve, lelkesen kreálnak egész... bővebben...
Borscs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
(Vince Kiadó, 2008)

A vegetáriánus étrend egyre növekvő népszerűsége nyomán a hús nélküli ételek a világ gasztronómiájában is mind nagyobb teret nyernek. A konyhafőnökök mesterségbeli tudásokat latba vetve, lelkesen kreálnak egész... bővebben...
könyvek