Vízitormaleves



Elkészítés:
1. A vízitorma leveleit leszedjük a szárakról, és félretesszük. A szárakat nagyobb darabokra vágjuk.
2. Nagy fazékban, a takaréklángon megolvasztott vajban a vöröshagymát 4-5 perc alatt üvegesre pirítjuk.
3. Hozzáadjuk a burgonyát, alaposan elkeverjük, beledobjuk a vízitormaszárakat is, és felöntjük az alaplével. Felforraljuk, majd lefedve, takaréklángon, 15-20 perc alatt puhára főzzük a burgonyát.
4. A levesbe beleszórjuk a vízitorma-leveleket, és belekeverjük, hogy átforrósodjanak.
A fazekat levesszük a tűzről, és a zöldségeket botturmixszal vagy turmixgépben pépesítjük. Az utóbbi esetben, ha kész, a kiöblített fazékba öntjük vissza. Felforrósítjuk, ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, meghinthetjük frissen reszelt szerecsendióval is.
5. A levest előmelegített tányérokba merjük, a tetejére tejszínt, joghurtot vagy tejfölt kanalazunk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.