Cassoulet

Francia sólet

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Cassoulet
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg kicsontozott, darabolt sertéslapocka
40 dkg darabolt kacsahús
vagy
40 dkg liba
8 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
20 dkg szikkadt, fehér zsemlemorzsa
8 db nyers kolbász
4 gerezd finomra vágott, nagy szemű fokhagyma
15 dkg húsos, darabolt szalonna
igény szerint csirkealaplé
vagy
igény szerint zöldségalaplé
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A fűszercsokorhoz:
6 ág friss kakukkfű
4 szál petrezselyem
A négyfűszerkeverékhez:
1 csipet gyömbér
1 csipet szerecsendió
1 csipet szegfűbors
1 csipet szegfűszeg

Elkészítés:

1. A babot előző éjszaka beáztatjuk, majd nagy, vastag aljú lábosba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Felforraljuk, 10 percig nagy lángon főzzük, leszűrjük. Ismét felforraljuk, takaréklángon főzzük, amíg már nem képződik hab.

2. Beletesszük a vastag darabokra vágott, húsos szalonnát, a fokhagymát, a fűszercsokrot, a fűszerkeverékkel és borssal ízesítjük. Amikor a lé bugyogni kezd, háromnegyedig lefedjük, és a babot takaréklángon 1-1,5 órán át főzzük, csak akkor szűrjük le, amikor már majdnem puha. A fűszercsokrot kidobjuk, a főzőlét félretesszük.

3. Közben a grillsütőben barnára sütjük a toulouse-i vagy más nyers kolbászokat. A libát vagy kacsát 4 darabba vágjuk és zsírjában lesütjük. A confit zsírjából 2 evőkanálnyit felforrósítunk egy serpenyőben, az 5 cm vastagra vágott lapockadarabokat barnára pirítjuk benne, majd félretesszük.

4. Nagy sütőedénybe rétegezzük a bab felét, a kolbászokat, a liba- vagy kacsadarabokat és a sertéshúst. Ízlés szerint meghintjük sóval, borssal, majd befedjük a maradék babbal. A félretett főzőlével felöntjük úgy, hogy ellepje, ha kell, zöldségalaplével vagy csirkealaplével kipótoljuk. Rászórjuk a petrezselyemmel elkevert zsemlemorzsa felét.

5. Fedő nélkül, 150 °C-ra előmelegített sütőben 3 órán át sütjük - a zsemlemorzsát óránként belenyomkodjuk a lébe. Rászórjuk a maradék zsemlemorzsa-keveréket, és még 1 órán át sütjük - akkor jó, ha a zsemlemorzsa ropogósra és aranybarnára pirul. Azonnal tálaljuk.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Cassoulet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1245 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
Cassoulet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
facebook