Borjúborda vörösboros gombamártással

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető drága
Borjúborda vörösboros gombamártással
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szelet 2 cm vastag borjúkaraj
igény szerint fokhagymás olívaolaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A gombamártáshoz:
50 dkg tisztított, szeletelt erdei gomba
vagy
3 dl vörösbor
2 szem apróra vágott mogyoróhagyma
5 dkg vaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint
ízlés szerint frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:

1. A gombamártáshoz a vörösbort kis lábosban felforraljuk, majd addig forraljuk, amíg a felére csökken. Nagy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és a mogyoróhagymát 2-3 perc alatt üvegesre pirítjuk benne.

2. A gombát hozzáadjuk, és addig sütjük, amíg elfő a leve. Hozzáöntjük az alaplét, és kevergetve felforraljuk. A lét a felére elfőzzük. Belekeverjük a besűrített vörösbort, majd addig forraljuk, amíg a léből mintegy 6 evőkanálnyi marad. Kevés szerecsendióval és sóval, borssal ízesítjük.

3. Közben a grillsütőt a legmagasabb fokozaton előmelegítjük. A 2 cm vastagra szelt borjúborda szeleteket megkenjük a fokhagyma vagy paprika ízesítésű olívaolajjal, megsózzuk, megborsozzuk, a grillrácsra tesszük, és 3 percig grillezzük. A szeleteket megfordítjuk, a másik oldalukat is megkenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk, visszatesszük a grillrácsra, és további 3-4 percig grillezzük. A megsült hússzeleteket tálra tesszük, és rákanalazzuk a mártást.

Grillezhetjük vagy szabadtűzön is elkészíthetjük.
Vegyes erdei gombánk lehet például vargánya, rókagomba, kucsmagomba, shiitake, ledörzsölve, megtisztítva. A nagyobb darabokat nyugodtan vágjuk szeletekre.
Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Borjúborda vörösboros gombamártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3781 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
Borjúborda vörösboros gombamártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
cikkek