Narancsmártás
Elkészítési idő:
35 perc
Munkaidő: 15 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Adag: 1 adag (0.3 liter)
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Kis lábosban, kis lángon, a narancslevet a cukorral és a finomra reszelt narancshéjjal együtt felforraljuk, és állandóan kevergetve addig sűrítjük, amíg szirupossá válik.
2. A vajat, kis adagokban, a forrásban lévő folyadékhoz adjuk, addig keverjük, amíg a massza egészen sima lesz. A lábost levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az alkoholt. A mártást azonnal tálaljuk, vagy a tálalás előtt 30 percig melegen tartjuk (nem forrósítjuk).
Palacsintához kitűnő ez a rafinált mártás, de hasonlóképpen jó a fagylaltokhoz is.
Ha a mártás túlságosan lehűl, akkor megdermed, ha pedig túl forró, kicsapódnak a hozzávalói. Mindkét esetben langyossá kell tennünk. Ehhez némi narancslevet vagy vizet forralunk, hideg vajjal simára keverjük, majd lassan, folyamatosan kevergetve a hideg vagy a forró mártáshoz adjuk.