Angol krém

Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 5 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Angol krém
Adag: 10 adag (3.5 liter)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 db tojás
25 dl tej
1 rúd félbevágott vanília

Elkészítés:

1. Mély öntöttvas edényben, közepes lángon, a tejet felmelegítjük. A hosszában kettévágott vanília magjait kikaparjuk, és a rúddal együtt a tejbe tesszük. Lassan felforraljuk, hogy a tej jól felvegye a vanília aromáját, majd levesszük a tűzről.

2. Kisebb tálban a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Ráöntjük a forró tejet, és az egészet jól összekeverjük. A masszát tiszta edénybe töltjük, és nagyon kis lángon, folyamatosan kevergetve 5 percig melegítjük, amíg olyan sűrű lesz, hogy nem folyik le egy kanál hátáról. A tej ne forrjon fel, ha túlmelegedne, néhány másodpercre vegyük le az edényt a tűzről, és kevergessük tovább. Szitán egy hűtött tálba szűrjük, a vaníliarudat kidobjuk, a mártást hagyjuk lehűlni, mielőtt hűtőszekrénybe tesszük.

Ezt a krémet melegen és hidegen is tálalhatjuk. Az újramelegítéshez hőálló tálba vagy mélytányérba öntjük, és meleg vízzel teli fazékra ültetve, vízgőz felett kevergetjük, vigyázva, hogy a krém ne legyen túl forró.

A tartalmas, habos desszertmártást hagyományosan vaníliával illatosítják. Melegen vagy hidegen minden desszerthez kitűnő, például posírozott őszibarackhoz is.
Az angol krémet zárt edényben 3 napig tarthatjuk hűtőszekrényben. A tejes-tojásos massza melegítésénél vigyázzunk, mert ha a hőmérséklet túl magas, a massza az edény oldalán túlmelegszik és összeugrik, a hozzávalók pedig kicsapódnak. Ebben az esetben kevés hideg tejet gyors mozdulatokkal belekeverve még megmenthetjük a mártást. Ilyen módon gyorsan csökkenthetjük a hőmérsékletet, és megakadályozhatjuk, hogy összeugorjon. Lehet, hogy ettől kissé csomós lesz, ez esetben a felhasználás előtt újra át kell szűrni. Az angol krémet pálinkával, likőrrel vagy kávélikőrrel is ízesíthetjük; a vaníliarúd helyett 2 csepp vaníliaaromát is tehetünk bele, de ezt a tojássárgájához kell hozzáadni.
Angol krém
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 10004 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
Angol krém
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
szótár