Pan-bagnat

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Pan-bagnat
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db cipó
igény szerint extraszűz olívaolaj
A töltelékhez:
20 dkg lecsepegtetett, apróra vágott konzerv tonhal
8 dkg olajbogyó
2 db tojás
igény szerint tisztított rukkola
vagy
igény szerint tisztított fejes saláta

Elkészítés:

1. A tojásokat forrásban lévő vízben 12 perc alatt keményre főzzük, majd hideg vízbe tesszük, hogy a héjuk könnyen lejöjjön.

2. A meghámozott tojásokat felszeleteljük. A szardellafilét lecsepegtetjük, a nagyobb darabokat hosszában kettévágjuk. Az olajbogyót kimagozzuk, félbevágjuk, és félretesszük.

3. A kb. 40 cm-es hosszúkás fehér kenyeret vagy cipót recés késsel vízszintesen kettévágjuk, és mindkét darabból kiszedjük a közepét úgy, hogy kb. 1 cm vastag kenyérbél maradjon a héjon. Mindkét darabot belülről alaposan kikenjük olívaolajjal. Aki szereti az erőteljes ízeket, megkenheti tapenade-dal is. A saláta egy részével kibéleljük a kenyér alsó felét.

4. Rétegekben beletesszük a tojáskarikákat, a paradicsomszeleteket, a zöldfűszeres-, fokhagymás-, vagy chilis olajbogyót, a szardellát és a sós lében eltett, lecsepegtetett, apróra szedett tonhalat. A rétegeket meglocsoljuk olívaolajjal, és megmosott, leitatott salátaleveleket teszünk közéjük. A tölteléket a kívánt vastagságúra készíthetjük.

5. A tölteléket befedjük a kenyér másik felével, és jól rányomjuk. A kenyeret szorosan becsavarjuk frissen tartó fóliába, és tálra téve betesszük a hűtőbe, ahol konzervekkel lenyomatva több órán át hűtjük. Tálalás előtt négy darabra vágjuk.

Tapenade

Tapenade
25 dkg kimagozott fekete olajbogyó
0.5 evőkanál kapribogyó
1 nagy gerezd félbevágott fokhagyma
2 evőkanál fenyőmag
ízlés szerint frissen préselt/facsart narancslé vagy
ízlés szerint frissen préselt/facsart citromlé
ízlés szerint bors
A fokhagymás pirítóshoz::
12 szelet bagett
2 gerezd hámozott, félbevágott fokhagyma
igény szerint extraszűz olívaolaj

1. A Nyons vagy Niçoise fajtájú olajbogyót, az olajos, lecsepegtetett szardellafilét, a fokhagymát, aminek a belső zöld részét eltávolítottuk, a fenyőmagot és a sós vízben eltett, leöblített kapribogyót turmixgépben vagy robotgépben pürésítjük. Járó motor mellett hozzáöntjük az olívaolajat, és addig keverjük, amíg egészen krémes lesz.

2. Hozzákeverjük a citromlét, és ízlés szerint ízesítjük borssal. Sózni nem szükséges, mert a szardella kellően sós. Lefedjük, és behűtjük.

3. A fokhagymás kruton készítéséhez a grillsütőt magas hőfokra melegítjük. A grillrácsra helyezett 5 mm vastag kenyérszeletek egyik oldalát 1-2 percig vagy addig pirítjuk, amíg aranybarnára sül. A másik oldalukat megkenjük olívaolajjal, majd 1-2 percig pirítjuk.

4. A pirítósok egyik oldalát még forrón bedörzsöljük fokhagymával, majd hagyjuk kihűlni. Légmentesen záródó dobozban 2 napig tárolható.

5. A tapenade-ot a fokhagymás pirítósra kenve kínáljuk.

Kb. 30 dkg krémet kapunk.

Pan-bagnat
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 879 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
Pan-bagnat
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
lexikon