Pissaladiére

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Pissaladiére
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg vékonyra szeletelt vöröshagyma
3 evőkanál olajbogyókrém
12 szem kimagozott fekete olajbogyó
3 nagy gerezd finomra vágott fokhagyma
6 evőkanál olívaolaj
A díszítéshez:
ízlés szerint friss petrezselyemzöld
A sütéshez:
igény szerint szárazbab
A tésztához:
17 és fél dkg finomliszt
1 csipet
6 evőkanál kockára vágott vaj
2 evőkanál hideg víz

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet a sóval tálba szitáljuk, összemorzsoljuk a vajjal. Két evőkanál jéghideg vízzel összedolgozzuk - szükség esetén további vizet adunk hozzá. A tésztát gyorsan átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 1 órán át pihentetjük a hűtőben.

2. A tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kibéleljük vele egy 20 cm átmérőjű, levehető oldalú tortaforma alját és oldalát. Beszurkáljuk villával, kibéleljük száraz sütőpapírral, megtöltjük sütőbabbal, és 30 percig pihentetjük a hűtőben.

3. Közben egy nagy serpenyőben, fedő alatt felhevítjük az olajat. A fokhagymát kevergetve 2 percig pirítjuk benne. Alaposan belekeverjük a vöröshagymát. A lángot takarékra állítjuk. A hagymát lefedjük nedves sütőpapírral, kicsit rá is nyomkodjuk, és a serpenyőre rátesszük a fedőt. Körülbelül 45 perc alatt puhára pároljuk.

4. A tésztát formában előmelegített sütőlemezre állítva a 220 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre. Eltávolítjuk a babot és a sütőpapírt, és a tésztát még 5 percig sütjük. A sütőt 180 °C-ra kapcsoljuk.

5 A tapenade-ot (olajbogyókrém) a tésztaalapra simítjuk. Rákanalazzuk a hagymát. A tetején a lecsepegtetett, hosszában kettévágott szardellacsíkokat rács alakzatban elrendezzük, végül megszórjuk az olajbogyóval. Még 25-30 percig sütjük, majd 10 percig pihentetjük. Meghintjük petrezselyemmel, és tálaljuk.

Tapenade

Tapenade
25 dkg kimagozott fekete olajbogyó
0.5 evőkanál kapribogyó
1 nagy gerezd félbevágott fokhagyma
2 evőkanál fenyőmag
ízlés szerint frissen préselt/facsart narancslé vagy
ízlés szerint frissen préselt/facsart citromlé
ízlés szerint bors
A fokhagymás pirítóshoz::
12 szelet bagett
2 gerezd hámozott, félbevágott fokhagyma
igény szerint extraszűz olívaolaj

1. A Nyons vagy Niçoise fajtájú olajbogyót, az olajos, lecsepegtetett szardellafilét, a fokhagymát, aminek a belső zöld részét eltávolítottuk, a fenyőmagot és a sós vízben eltett, leöblített kapribogyót turmixgépben vagy robotgépben pürésítjük. Járó motor mellett hozzáöntjük az olívaolajat, és addig keverjük, amíg egészen krémes lesz.

2. Hozzákeverjük a citromlét, és ízlés szerint ízesítjük borssal. Sózni nem szükséges, mert a szardella kellően sós. Lefedjük, és behűtjük.

3. A fokhagymás kruton készítéséhez a grillsütőt magas hőfokra melegítjük. A grillrácsra helyezett 5 mm vastag kenyérszeletek egyik oldalát 1-2 percig vagy addig pirítjuk, amíg aranybarnára sül. A másik oldalukat megkenjük olívaolajjal, majd 1-2 percig pirítjuk.

4. A pirítósok egyik oldalát még forrón bedörzsöljük fokhagymával, majd hagyjuk kihűlni. Légmentesen záródó dobozban 2 napig tárolható.

5. A tapenade-ot a fokhagymás pirítósra kenve kínáljuk.

Kb. 30 dkg krémet kapunk.

Pissaladiére
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1381 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
Pissaladiére
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
szólj hozzá, értékelj