Remuládmártás



Elkészítés:
1. Kis tálkába fektetjük a szardellafiléket, meglocsoljuk a tejjel, majd 15 percig ázni hagyjuk benne. A halakat lecsepegtetjük, apróra vagdaljuk. A tejet kiöntjük.
2. A házi készítésű majonézt vagy a jó minőségű kész majonézt egy másik tálban jól összekeverjük a szardellával és a mustárral. Hozzákeverjük a lecsöpögtetett finomra vágott kapribogyót meg az uborkát is.
3. Fóliával letakarjuk, és 10 percre, illetve a tálalásig a hűtőbe tesszük. A remuládmártást grillezett halakhoz, reszelt zellerhez vagy hideg húsok mellé kínáljuk.
Majonéz

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.