Marie-Rose-mártás

Paradicsomos majonéz

| Marie-Rose mártás receptek
Elkészítési idő: 5 perc Munkaidő: 5 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Marie-Rose-mártás
Eljárások: hűtés, kikeverés
Adag: 1 adag (0.35 liter)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg otthon készített majonéz
vagy
25 dkg konzerv majonéz
ízlés szerint Tabasco-szósz
ízlés szerint borpárlat
ízlés szerint Worcestershire szósz

Elkészítés:

1. Kis tálkában a majonézt a paradicsommártással összekeverjük. Néhány csepp Worcestershire- és Tabasco-szósszal, majd borpárlattal ízesítjük.

2. A mártást frissen tartó fóliával letakartjuk, és felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük. Tenger gyümölcseihez kínáljuk.

A paradicsomos majonézt tetszés szerint ízesíthetjük tovább. Különösen jól illik a tenger gyümölcseihez

Paradicsommártás

Paradicsommártás
2 evőkanál paradicsompüré
200 dkg érett, friss paradicsom vagy
2 evőkanál olívaolaj
4 szál kakukkfű
10 dkg finomra vágott vöröshagyma
1 csipet cayenni bors
10 dkg kockára vágott szalonna
10 dkg kockára vágott sárgarépa
ízlés szerint

1. A friss paradicsomok tetejére kis keresztet vágunk. 10 másodpercre forrásban lévő vízbe, majd jéghideg vízzel teli tálba merítjük. Lecsepegtetjük, és éles, hegyes késsel kivágjuk a csumájukat, lehúzzuk a héjukat, felnegyedeljük, a magjaikat eltávolítjuk, a paradicsomhúst pedig darabokra vágjuk. A konzervparadicsomot lecsepegtetjük, feldaraboljuk.

2. Serpenyőben, közepes lángon, az olívaolajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, és fakanállal állandóan kevergetve éppen csak felhevítjük, hogy ne égjen oda. Beletesszük a sárgarépát, a hagymát meg a szalonnát, és óvatosan pirítjuk, amíg a zöldségek megpuhulnak (kb. 10 perc).

3. Hozzáadjuk a paradicsomot, a kakukkfüvet és a babérlevelet, és időnként megkeverve, kis lángon, 30 percig főzzük (konzervparadicsom esetében hosszabb ideig). A mártást nagy szitán átszűrjük, közben fakanállal a lehető legtöbb folyadékot és gyümölcshúst is kinyomkodjuk belőle. Sóval, cayenne-i borssal ízesítjük. Forrón tálaljuk.

Majonéz

Majonéz
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.

Marie-Rose-mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5377 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
Marie-Rose-mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
pinterest