Rákmártás

| Rákmártás receptek
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Rákmártás
Eszközök: kés, lábas, szita, tűzhely
Adag: 1 adag (0.35 liter)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg rákpáncél
10 dl halalaplé
10 dkg félbevágott, kimagozott paradicsom
2 evőkanál paradicsompüré
3 dkg liszt
2 és fél evőkanál konyak
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 dl fehérbor
½ fej durvára vágott vöröshagyma
1 kisebb kockára vágott sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
2 és fél evőkanál tejszín
2 szál kakukkfű
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
Sütéshez:
igény szerint napraforgóolaj

Elkészítés:

1. Nagy, mély edényben az olajat felhevítjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a zöldségeket, és gyakran kevergetve pároljuk, amíg valamennyi megpuhul.

2. Beletesszük a babérlevelet, a kakukkfüvet és a rákpáncélt (garnéla vagy homár). Folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a bort meg a konyakot, és addig főzzük, amíg teljesen elpárolognak. Az edény falára ragadt ízanyagokat fakanállal belekaparjuk. Megszórjuk a liszttel, belekeverjük a paradicsompürét és a paradicsomot. Hozzáadjuk a hallevet, és kevergetve felforraljuk, majd kis lángon 30-40 percig, olykor megkeverve, főzzük.

3. A mártást szitán átszűrjük, sóval és borssal ízesítjük, és a recept vagy tetszés szerinti mennyiségű tejszínt keverünk bele. Forrón tálaljuk.

Ez a mártás nagyon hasonlít a halkrémleveshez, és kitűnően illik minden rákfajtához, különösen a homárhoz.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg darabolt halaprólék
1 fej kockára vágott vöröshagyma
25 dl víz
1 szál szárzeller
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Nagyobb tálban 2 kg feldarabolt halaprólékot 10 percre sós vízbe áztatunk, majd nagy fazékba tesszük a borssal, babérlevéllel, az összevágott szárzellerrel és vöröshagymával, 1 citrom levével( 1.kép). Felöntjük vízzel.

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig gyöngyöztetve forraljuk. A tetején keletkező habot nagy szűrőkanállal leszedjük(2. kép).

3. A levet nagy szűrőkanálon át nagyobb tálba szűrjük(3.kép). Óvatosan az összes folyadékot kinyomkodjuk a zöldségekből. Hűtőszekrényben lehűtjük.

Rákmártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4327 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
Rákmártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
tippek, fortélyok

Kapcsolódó receptek (rákpáncél, halalaplé összetevők alapján)