Pecsenyeszaft

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Pecsenyeszaft
Adag: 1 adag (0.3 liter)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
nagyobb marhahús
vagy
nagyobb sertéshús
3 dkg liszt
½ fej durvára vágott vöröshagyma
1 kisebb durvára vágott sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
2 szál kakukkfű
2 gerezd durvára vágott fokhagyma
vagy
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
Sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. Sütőedénybe 5 mm-nyi olajat öntünk, felforrósítjuk. Beletesszük a húst, hogy minden oldalát érje az olaj, és 5 perc alatt köröskörül átsütjük, hogy a pórusai bezáruljanak, majd kivesszük az edényből.

A zöldségeket, a fokhagymát és a fűszereket az edény aljára terítjük, ráfektetjük a húst, és a fajtájának megfelelő hőmérsékleten az előmelegített sütőben megsütjük.

2. Amikor a hús megsült, kivesszük, melegen tartjuk. A zsírját lecsepegtetjük. A hús szaftját és a zöldségeket az edényben hagyjuk. Beleszórjuk a lisztet, és 1 percig hevítjük. Levesszük az edényt a tűzről, és lassan, állandóan kevergetve felöntjük tyúkhúslével vagy marhahúsalaplével. Újra tűzre tesszük, és közepes lángon, kevergetve felforraljuk, majd kis lángon még 20 percig főzzük, közben a keletkező habot és zsírt leszedjük a tetejéről. A mártást szitán átszűrjük, sóval, borssal ízesítjük. Forrón tálaljuk.

Marhasülthöz, Yorkshire-pudinghoz, sült krumplihoz és zöldségekhez kínáljuk.
Ezt a mártást a sült hús szaftjából állíthatjuk elő.

Sötét marhahús-alaplé

Kép nélkül
150 dkg borjúhús vagy
150 dkg marhahús
1 db apróra vágott sárgarépa
1 szál póréhagyma
40 dl hideg víz
2 evőkanál paradicsompüré
6 szem bors

1. Tepsibe tesszük a marha- vagy borjúhúst, és 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megpirítjuk. Félidőben hozzáadjuk a vöröshagymát, az apróra vágott sárgarépát, póréhagymát és szárzellert (1. kép).

2. Fazékba tesszük a csontokat és a zöldségeket, felöntjük a hideg vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a bouquet garnit és a borsot. 3-4 órán át gyöngyöztetve főzzük, a keletkező habot leszedjük (2. kép).

3. A levet finom szűrőn tálba szűrjük. A csontokból és a zöldségekből a merőkanállal gyöngéden kinyomkodjuk a levet (3. kép). Hogy teljesen lehűljön, hűtőszekrénybe tesszük. A megszilárdult zsírt a tetejéről leszedjük.

Tyúkhús-alaplé

Kép nélkül
35 dkg farhát
40 dkg tyúkcsont
6 szem bors
40 dl víz
1 db darabolt sárgarépa
1 fej félbevágott vöröshagyma

1. Nagy fazékba teszünk a feldarabolt csontot és farhátat, hozzáadjuk az összevágott vöröshagymát, sárgarépát, szárzellert, a borsot és a bouquet garnit (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, 120-180 percen keresztül gyöngyöztetve főzzük, közben a keletkező habot nagy szűrőkanállal leszedjük a tetejéről (2. kép). A levet szitán át egy tiszta tálba öntjük, és hagyjuk kihűlni.

3. Egy éjszakán át hidegen tartjuk, aztán a megszilárdult zsírt a tetejéről leszedjük (3. kép). Ha a hűtésre nincs 24 óránk, a zsírt konyhai itatóssal szedjük le az átszűrt forró húslé tetejéről.

Pecsenyeszaft
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 19600 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
Pecsenyeszaft
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
hírlevél