Vízitorma-krémleves

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Vízitorma-krémleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg apróra vágott vízitorma
1 ¾ dl zsíros tejszín
1 db félbevágott, vékonyra szeletelt póréhagyma
20 dkg kockára vágott, hámozott burgonya
½ evőkanál napraforgóolaj
4 dkg vaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
néhány levél vízitorma
A tálaláshoz:
2 evőkanál créme fraiche
vagy
2 evőkanál zsíros főzőtejszín

Elkészítés:

1. Nagy, vastag aljú fazékban, közepes lángon felforrósítjuk a vajat az olajjal. A szétfövő burgonyát és a póréhagyma leöblített fehér részét 2 percig kevergetjük benne, hogy magukba szívják a vajat, de még ne piruljanak meg.

2. Felöntjük a borral, felforraljuk, majd addig forraljuk, amíg a lé besűrűsödik a felére. Hozzáöntjük az alaplét, kevergetve ismét felforraljuk, majd az edényt félig lefedve, takaréklángon főzzük 25 percig, amíg a burgonya megpuhul.

3. Beleszórjuk a megmosott, felaprított vízitormát. A szárakat 3 perc alatt puhára főzzük. A levest levesszük a tűzről, és botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük.

4. A krémes levest - kis adagokban - apró lyukú szitán fakanállal átpasszírozzuk egy tálba, majd átöntjük a tisztára mosott fazékba, és majdnem forráspontig hevítjük.

5. A tejszínt a tojássárgájával kikeverjük egy tűzálló tálban. Felengedjük egy merőkanálnyi forró, de nem forrásban lévő levessel. Jól összekeverjük. Újabb 2 kanálnyi leves következik, majd e keveréket a fazékban lévő leveshez adjuk, és alaposan elkeverjük. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.

6. Tálalás előtt a levest ismét felforrósítjuk, de már nem forraljuk fel. Előmelegített tányérokba merjük, minden adagot kevés creme fraîche-sel és a félretett vízitorma-levelekkel díszítünk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Vízitorma-krémleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2478 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
Vízitorma-krémleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
ételfotó