Les Halles-hagymaleves

Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Les Halles-hagymaleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg vékonyra szeletelt vöröshagyma
15 dkg reszelt gruyere sajt
8 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál kristálycukor
½ teáskanál
másfél evőkanál liszt
4 evőkanál brandy
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A krutonhoz:
8 szelet vastag szeletre vágott bagett
1 gerezd félbevágott fokhagyma

Elkészítés:

1. Nagy, vastag aljú fazékban felforrósítjuk a vajat az olajjal. A hagymát, a cukrot és a sót beleforgatjuk. Az edényt nedves zsírpapírral vagy fedővel lefedjük, és takaréklángon, időnként megkeverve 20-30 perc alatt sötét, aranyló barnára pirítjuk. Amikor a hagyma már kezd pirulni, levesszük a fedőt, és folytonosan kevergetjük, mert különben könnyen megég.

2. A hagymát megszórjuk a liszttel, és további 2 percig keverjük. Felöntjük a forró alaplével, és félig lefedve további 15 percig főzzük - a tetején esetleg keletkező habot leszedjük.

3. A kruton készítéséhez a grillsütőt magas hőfokra, a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A kenyérszeleteket sütőlemezre helyezzük, és mindkét oldalukon 1-2 percig grillezzük, vagy addig pirítjuk, amíg aranybarnára és ropogósra sülnek. A forró kenyérszeletek tetejét bedörzsöljük fokhagymával, és félretesszük.

4. A levesbe belekeverjük a brandyt, és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.

A krutonokat úgy készítjük, hogy az 1 cm vastagra vágott bagett szeleteket kevés forró napraforgóolajon, közepes lángon mindkét oldalukon aranybarnára sütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük. Ezeket elosztjuk 4 tűzálló leveses csészébe. Rámerjük a levest, a tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. A csészéket 20 percre betesszük a sütőbe - akkor jó, ha a sajt már aranysárga és kissé bugyog. Tálalás előtt néhány percig állni hagyjuk.

A 15 dkg gruyére sajtot helyettesíthetjük 7,5 dkg gruyére és 7,5 dkg parmezán sajt keverékével.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Les Halles-hagymaleves
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2041 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
Les Halles-hagymaleves
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Francia konyha Francia konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az alapanyagok, a főzés és az étkezés területén. Valójában mindennél jobban szeretnek enni, és csodálatos konyhájuk tükrözi a... bővebben...
lexikon