Csokoládéfelfújt mentakrémöntettel

Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 25 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Csokoládéfelfújt mentakrémöntettel
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 dkg durvára tört étcsokoládé
2 csepp vaníliaaroma
2 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
másfél dl tej
A mentakrémöntethez:
másfél evőkanál mentakrém
1 db tojás
2 és fél evőkanál kristálycukor
A sütőformához:
igény szerint kristálycukor
igény szerint olvasztott vaj
A szóráshoz:
ízlés szerint kakaópor
A tálaláshoz:
ízlés szerint csokoládéforgács

Elkészítés:

1. Olvasztott vajjal kikenünk egy kerek tűzálló tálat vagy gőzpudingformát (1,5 literes). Cukorral megszórjuk, a felesleget kirázzuk. Egy nagy lábost félig megtöltünk vízzel, és közepes lángon felforraljuk.

2. A csokoládét keverőtálba tesszük, a tejet pedig kis lábosba öntjük. A tejet felforraljuk, a csokoládéra öntjük, fakanállal simára keverjük. A keveréket a kakaóval ismét a lábosba öntjük, közepes lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet, fakanállal kis lángon kb. 2 percig kevergetjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliaaromát, majd kb. 10 percig hűlni hagyjuk. Apránként hozzáadjuk a tojássárgáját, minden adag után jól elkeverjük.

3. A tojásfehérjét másik tálban kemény habbá verjük. Ebből 1 evőkanálnyit fakanállal óvatosan, a habot nem megtörve hozzáadunk a csokoládémasszához, majd ugyanígy a többi tojásfehérjét is belekeverjük.

4. A masszát azonnal az előkészített tűzálló tálba vagy pudingformába csurgatjuk, és fóliával letakarjuk. A lábasban forrdogáló víz fölé tesszük. A lángot kisebbre vesszük és a tálat (vagy formát) kissé félrehúzott fedővel vagy kilyuggatott alufóliával letakarjuk. 40-45 percig gőzöljük, majd levesszük a tűzről.

5. A mentakrémöntet hozzávalóit tűzálló tálba tesszük. Kicsit megkeverjük, majd forrásban lévő vízzel teli lábos peremére ültetjük, és állandóan kevergetve addig gőzöljük, míg könnyű, habos öntet lesz belőle.

6. Tálalás előtt levesszük a felfújtról a fóliát, és az édességet tányérra borítjuk. Kakaóval megszórjuk, és ízlés szerint csokiforgáccsal díszítjük. A forró öntettel tálaljuk.

Könnyebb a formából kiborítani a felfújtat, ha előbb 5 percig pihentetjük. Tovább viszont semmiképp ne hagyjuk a gőzben, mert összeesik!
Az öntetet frissen készítsük el, nehogy a tojássárgája kicsapódjon.
A csokoládéfelfújt kísérője a tojásból, cukorból és mentakrémből készülő, könnyű öntet, amely a napsütéses mediterrán vidékek hangulatát idézi.
Csokoládéfelfújt mentakrémöntettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3014 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
Csokoládéfelfújt mentakrémöntettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
szótár