Csokoládéfelfújt mentakrémöntettel



Elkészítés:
1. Olvasztott vajjal kikenünk egy kerek tűzálló tálat vagy gőzpudingformát (1,5 literes). Cukorral megszórjuk, a felesleget kirázzuk. Egy nagy lábost félig megtöltünk vízzel, és közepes lángon felforraljuk.
2. A csokoládét keverőtálba tesszük, a tejet pedig kis lábosba öntjük. A tejet felforraljuk, a csokoládéra öntjük, fakanállal simára keverjük. A keveréket a kakaóval ismét a lábosba öntjük, közepes lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet, fakanállal kis lángon kb. 2 percig kevergetjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliaaromát, majd kb. 10 percig hűlni hagyjuk. Apránként hozzáadjuk a tojássárgáját, minden adag után jól elkeverjük.
3. A tojásfehérjét másik tálban kemény habbá verjük. Ebből 1 evőkanálnyit fakanállal óvatosan, a habot nem megtörve hozzáadunk a csokoládémasszához, majd ugyanígy a többi tojásfehérjét is belekeverjük.
4. A masszát azonnal az előkészített tűzálló tálba vagy pudingformába csurgatjuk, és fóliával letakarjuk. A lábasban forrdogáló víz fölé tesszük. A lángot kisebbre vesszük és a tálat (vagy formát) kissé félrehúzott fedővel vagy kilyuggatott alufóliával letakarjuk. 40-45 percig gőzöljük, majd levesszük a tűzről.
5. A mentakrémöntet hozzávalóit tűzálló tálba tesszük. Kicsit megkeverjük, majd forrásban lévő vízzel teli lábos peremére ültetjük, és állandóan kevergetve addig gőzöljük, míg könnyű, habos öntet lesz belőle.
6. Tálalás előtt levesszük a felfújtról a fóliát, és az édességet tányérra borítjuk. Kakaóval megszórjuk, és ízlés szerint csokiforgáccsal díszítjük. A forró öntettel tálaljuk.