Habcsókok vaníliamártásban

Îles flottantes, Isla flotante

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Habcsókok vaníliamártásban
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 dl víz
5 dkg szeletelt mandula
A díszítéshez:
néhány mentalevél
A habcsókhoz:
Az angol krémhez:
1 rúd félbevágott vanília
5 dl tej

Elkészítés:

1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A szeletelt mandulát a sütőben aranyszínűre pirítjuk, ha kihűlt, kicsit megtörjük. Egy sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk. A sütő hőmérsékletét 150 °C-ra visszavesszük.

2. A cukorból és a vízből karamellt készítünk. Azon melegében belekeverjük a mandulát, és a masszát a sütőlemezre öntjük. Figyelem: a sütőlap nagyon átforrósodik! Tegyük félre kihűlni.

3. Sütőpapírral kibélelünk 6 darab, 1,5 dl-es muffinformát. A mandulás masszát széles, erős késsel leválasztjuk a sütőlemezről és vágódeszkára tesszük. Kb. 1 cm-es darabokra vágjuk, és a formákba töltögetjük.

4. A habcsókhoz a tojásfehérjét, keverőtálban, félkeményre verjük. Hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, jól elkeverjük. Ezt addig ismételjük, míg a cukor felét felhasználtuk, és a hab fényes, kemény lesz. A maradék cukrot nagyon óvatosan, a habot meg nem törve hozzákeverjük.

5. A habot elosztjuk a muffinformákba, ezeket néhányszor a munkalaphoz ütögetjük, hogy ne maradjon bennük levegőbuborék. A tetejét késsel lesimítjuk. A formákat egyenként sütőpapírral betakarjuk, és tűzálló tálba vagy tepsibe állítjuk. Annyi forró vízzel felöntjük, hogy a formák félig vízben álljanak, majd a sütőben 15-20 percig sütjük.

6. A creme anglaise-hez (angol krém) a tejet lábosba öntjük, és közepes lángon felforrósítjuk. A vaníliarúdból a pépet a lábosba kaparjuk, majd hozzáadjuk a rudat is. Közepes lángon felforraljuk, és kicsit megkeverjük, hogy a vaníliaaroma átjárja a tejet. Levesszük a tűzről. A tojássárgáját és a cukrot, keverőtálban, sűrűn folyós masszává összedolgozzuk. Ráöntjük a forró vaníliás tejet, jól elkeverjük. Az egészet átöntjük egy másik edénybe, és állandóan kevergetve, kis lángon, addig főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 5 perc). Forrni ne engedjük. A krémet szűrön keresztül a tálalóedénybe öntjük, a vaníliadarabokat kidobjuk.

7. A creme anglaise-t 6 tálkába szétosztjuk. A muffinformákat kiemeljük a vízfürdőből, eltávolítjuk a sütőpapírt. A habcsókokat (ha szükséges, éles kés segítségével) kiemeljük a formából, a tálkákba borítjuk, és egy-egy mentabóbitával díszítjük. Melegen is, hidegen is tálalhatjuk.

Az iles flottantes (úszó szigetek) nevű, hagyományos francia desszertben pehelykönnyű habcsókhajócskák lebegnek a vaníliás krémen.
Habcsókok vaníliamártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1228 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
Habcsókok vaníliamártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
tippek, fortélyok