Sussexi citrompuding

Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
2 evőkanál víz
7 dkg kókuszvaj
1 dl tej
1 db citrom héja, finomra reszelt
1 késhegynyi
15 dkg liszt
másfél teáskanál sütőpor
A töltelékhez:
1 db hámozott citrom
15 dkg barna cukor
25 dkg puha vaj

Elkészítés:

1. A gőzöléshez előkészítünk egy 1 literes gőzpudingformát, ha nincs zárható gőzpudingformánk, használjunk tűzálló tálat. A tálat vastagon kivajazzuk, és kibéleljük sütőpapírral. A munkafelületre alufóliát fektetünk, arra pedig sütőpapírt. A sütőpapírt középen élesen ráncoljuk be és kenjük meg kevés olvasztott vajjal.

2. A töltelékhez a vajat a cukorral, keverőtálban, krémesre keverjük. A citromot vastag tűvel alaposan megszurkáljuk.

3. A tésztához a lisztet, a sütőport és a sót tálba szitáljuk. Beleszórjuk a citromhéjat és a reszelt kókuszvajat, a közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a tejet és 2 evőkanál vizet. A lisztet óvatos mozdulatokkal bekeverjük, puha tésztát kell kapnunk. A munkalapot vagy gyúródeszkát liszttel megszórjuk, a tésztát ezen meghengergetjük, majd nagyon gyorsan simára gyúrjuk. A tészta negyedét levágjuk, félretesszük.

4. A tészta háromnegyed részét akkora körlappá nyújtjuk, hogy az előkészített gőzpudingformát éppen kitöltse. Úgy helyezzük a formába, hogy a széleken kicsit túlnyúljon, és könnyedén odanyomogatjuk.

5. A töltelék egyharmadát azonnal a tésztára tesszük, a citromot a közepére helyezzük. A maradék tölteléket a citrom köré rendezzük, és a tésztaszéleket ráhajtogatjuk. A negyedrész félretett tésztát kinyújtjuk a pudingforma méretére, és „tésztatakaró”-ként a töltelékre helyezzük. A tésztaszéleket jól összenyomjuk. Az edényt lezárjuk. Az alufóliát és a sütőpapírt (kívül az alufólia, belül a papír) ráhajtogatjuk, és zsineggel szorosan körbekötözzük. A zsineg végét kössük csomóra. Egy felfordított csészealjat teszünk egy nagy fazékba, és erre állítjuk rá a tálat.A fazekat félig megtöltjük forró vízzel és a pudingot 3 órán át gőzöljük.

6. A kész pudingot 20 percig pihentetjük, aztán a zsineget, az alufóliát és a sütőpapírt eltávolítjuk, a pudingot a formából mély tálra borítjuk, ezáltal a felszeletelésnél kicsorgó citromszószt felfogjuk.

7. Tálaláskor a pudingból egy szeletet kivágunk, és kevés töltelékkel tányérra tesszük. A citromot így már óvatosan kiemelhetjük a pudingból. 4-6 részre vágjuk, és minden adag mellé teszünk belőle egy-egy darabot. Citromsörbetet, fagylaltot vagy tejszínhabot adunk hozzá.

Citrom helyett használhatunk narancsot vagy zöldcitromot is. Ez utóbbi esetben készíthetjük négy külön kis formában négy egész zöldcitrommal is. A tésztához citromhéj helyett őrölt fahéjat vagy gyömbért is választhatunk.
Sussexi citrompuding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1141 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
Sussexi citrompuding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
szótár