Ananászos-kókuszos borított torta

Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Ananászos-kókuszos borított torta
Adag: 11 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
9 és ¼ karika konzerv ananász
5 és fél evőkanál víz
12 ¾ szem félbevágott koktélcseresznye
9 és ¼ dkg vaj
18 és ⅓ dkg kristálycukor
igény szerint olvasztott vaj
A kókuszos piskótához:
18 és ⅓ dkg kókuszreszelék
27 és fél dkg puha vaj
27 és fél dkg kristálycukor
7 és ⅓ db tojás
1 ¾ db citrom héja, finomra reszelt
32 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 késhegynyi
A sütőformához:
igény szerint olvasztott vaj
A tálaláshoz:
ízlés szerint angol krém
vagy
ízlés szerint tejszínhab

Elkészítés:

1. Nagyobb sütőformát (20 cm átmérőjű, 4 cm mély) sütőpapírra teszünk, körülrajzoljuk, a kör alakú papírt kivágjuk. Ezzel a formát kibéleljük, oldalát olvasztott vajjal kikenjük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

2. A cukorból 3 evőkanál vízzel karamellt készítünk. Belekeverjük a vajat, a karamellmasszát ismét felforrósítjuk, és az előkészített sütőformába öntjük. Hagyjuk kihűlni. Az ananászkarikákat rárakosgatjuk a karamellre, és a kandírozott cseresznyékkel megdíszítjük.

3. A kókuszos piskótához, nagyobb keverőtálban, a vajat a cukorral krémesre keverjük. Apránként hozzáadjuk a kissé felvert tojásokat, minden adag után újra alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, majd beleszitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót, azután a kókuszkrémmel meg a kókuszreszelékkel együtt sima tésztává dolgozzuk. Azonnal az ananászkarikákra öntjük.

4. A sütőben 1 óra alatt aranybarnára sütjük. Hurkapálcát beleszúrva ellenőrizhetjük, hogy a tészta megsült-e. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, kb. 5 percig a formában hűlni hagyjuk. Ezután kifordítjuk, és tejszínhabbal vagy crème anglaise-zel tálaljuk.

Ha az ananász bóbitájából könnyűszerrel ki tudunk húzni egy levelet, akkor biztosan érett. Ha túl érett, akkor barna színű, puha és könnyen benyomható. Vásárláskor nyugodtan próbáljunk meg kihúzni egy levelet.
A formából kiborított, kész torta jellegét megadó karamellkéreg sütéskor képződik a cukor, a vaj és a gyümölcsök elegyéből.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.

Angol krém

Angol krém
1 rúd félbevágott vanília
5 dl tej

1. A tejet lábosba öntjük, és közepes lángon felforrósítjuk. A vaníliarúdból a pépet a lábosba kaparjuk, majd hozzáadjuk a rudat is. Közepes lángon felforraljuk, és kicsit megkeverjük, hogy a vaníliaaroma átjárja a tejet. Levesszük a tűzről.

2. A tojássárgáját és a cukrot, keverőtálban, sűrűn folyós masszává összedolgozzuk. Ráöntjük a forró vaníliás tejet, jól elkeverjük. Az egészet átöntjük egy másik edénybe, és állandóan kevergetve, kis lángon, addig főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 5 perc). Forrni ne engedjük.

3. A krémet szűrön keresztül a tálalóedénybe öntjük, a vaníliadarabokat kidobjuk.

Ananászos-kókuszos borított torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1827 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
Ananászos-kókuszos borított torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
vegetáriánus ételek