Csokoládés gőzpuding csokoládéöntettel



Elkészítés:
1. Előkészítünk egy gőzpudingformát (1,5 literes), ha nincs zárható gőzpudingformánk, használjunk tűzálló tálat. A tálat vastagon kivajazzuk, és kibéleljük sütőpapírral. A munkafelületre alufóliát fektetünk, arra pedig sütőpapírt. A sütőpapírt középen élesen ráncoljuk be és kenjük meg kevés olvasztott vajjal.
2. Keverőtálban a vajat a cukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliaaromát. Apránként hozzáadjuk a kissé felvert tojást, minden adag után jól elkeverjük. A lisztet, a sütőport, a kakaóport és a sót hozzáadjuk, fakanállal elkeverjük, és gyorsan, de óvatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, végül beletesszük a kétféle csokoládédarabkákat.
3. A tésztát beleöntjük az előkészített pudingformába - az alufóliát és a sütőpapírt (kívül az alufólia, belül a papír) ráhajtogatjuk, és zsineggel szorosan körbekötözzük. A zsineg végét kössük csomóra. Egy felfordított csészealjat teszünk egy nagy fazékba, és erre állítjuk rá a tálat. A fazekat félig megtöltjük forró vízzel és 120 percen át gőzöljük a pudingot. Hurkapálcát beleszúrva ellenőrizhetjük, hogy a puding elkészült-e.
4. A csokoládéöntethez a vizet, a cukrot és a csokoládét lábosba tesszük. Közepes lángon, állandó keverés mellett felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A kakaóport 2 evőkanálnyi vízzel simára keverjük, hozzáöntjük a masszához, elkeverjük, és ismét közepes lángra tesszük. Erősen kevergetve felforraljuk, majd kis lángon 5 percig forrón tartjuk, de felforrni nem hagyjuk. Sűrű szitán átnyomkodjuk, és hagyjuk kicsit hűlni. Tálalhatjuk forrón, de hidegen is.
5. A kész pudingot 15 percig pihentetjük, aztán a zsineget, az alufóliát és a sütőpapírt eltávolítjuk, a pudingot a formából tálra borítjuk. A csokoládéöntettel tálaljuk.