Körtés gőzpuding

| Körtés gőzpuding receptek
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A körtetöltelékhez:
100 dkg hámozott, magozott körte
½ teáskanál őrölt fahéj
1 db narancs héja, finomra reszelt
6 dkg vaj
1 db citrom héja, finomra reszelt
A tésztához:
2 evőkanál szirup
2 evőkanál világos szirup
7 és fél dkg vaj
15 dkg zabpehely
10 dkg hámozott, pirított mogyoró
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 db tojás
1 evőkanál kristálycukor
½ teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

1. A körtetöltelékhez nagyobb lábosban a vajat, a cukrot, a citrom- és narancshéjat, a fahéjat állandó kevergetés mellett felforraljuk, majd kis lángon további 5 percig főzzük, hogy buborékosan rotyogjon. Ekkor hozzáadjuk a kis kockákra vágott érett körtét, és 5-10 percig főzzük. Levesszük a tűzről, a lábosban hagyjuk kihűlni.

2. A tésztához, közepes edényben, a vajat, a cukrot, a szirupot 2 teáskanál vízzel, állandóan kevergetve felforraljuk. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a zabpelyhet, a mogyorót, a lisztet, a sütőport és a kissé felvert tojást.

3. A tészta egyharmadát sütőformába (16 cm átmérőjű, 6 cm mély) öntjük: kanál hátával lenyomkodjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastag tésztaréteget kapjunk, a forma oldalára kissé feltapasztva. A körtét szűrőkanállal kiszedjük a lábosból, a sütőformába terítjük, majd a levéből 4 evőkanálnyit rácsurgatunk. A maradék tésztát egyenletesen eloszlatva a körtére tesszük, a felületet kanál hátával elsimítjuk. Alufóliával lefedjük, és azt zsineggel a forma oldalára kötözzük.

4. Felfordított csészealjat nagy edénybe állítunk, és rátesszük a sütőformát. Annyi forró vizet öntünk bele, hogy a forma félig vízben álljon, majd felforraljuk. Lefedjük, és a pudingot 80 percig gőzöljük, míg a felülete megszilárdul. Ha kell, pótoljuk az elforrt vizet.

5. A formát kivesszük a vízből, és leszárítjuk. Összekeverjük a cukrot és a fahéjat, ezzel megszórjuk a pudingot. Fagylalttal vagy creme anglaise-zel tálaljuk.

Körteérés idején pompás desszert ez a fahéjjal megbolondított gőzpuding.

Angol krém

Angol krém
1 rúd félbevágott vanília
5 dl tej

1. A tejet lábosba öntjük, és közepes lángon felforrósítjuk. A vaníliarúdból a pépet a lábosba kaparjuk, majd hozzáadjuk a rudat is. Közepes lángon felforraljuk, és kicsit megkeverjük, hogy a vaníliaaroma átjárja a tejet. Levesszük a tűzről.

2. A tojássárgáját és a cukrot, keverőtálban, sűrűn folyós masszává összedolgozzuk. Ráöntjük a forró vaníliás tejet, jól elkeverjük. Az egészet átöntjük egy másik edénybe, és állandóan kevergetve, kis lángon, addig főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 5 perc). Forrni ne engedjük.

3. A krémet szűrön keresztül a tálalóedénybe öntjük, a vaníliadarabokat kidobjuk.

Körtés gőzpuding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1299 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
Körtés gőzpuding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
pinterest