Ribizlis gőzpuding

| Ribizlis gőzpuding receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Ribizlis gőzpuding
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 evőkanál ribizlidzsem
5 dkg friss ribizli
vagy
5 dkg mélyhűtött ribizli
3 evőkanál tej
1 késhegynyi
1 teáskanál sütőpor
15 dkg liszt
3 db tojás
1 db citrom héja, finomra reszelt
15 dkg puha vaj

Elkészítés:

1. Előkészítünk egy gőzpudingformát (1,5 literes). A tálat vastagon kivajazzuk, és kibéleljük sütőpapírral. A munkafelületre alufóliát fektetünk, arra pedig sütőpapírt. A sütőpapírt középen élesen ráncoljuk be és kenjük meg kevés olvasztott vajjal.

2. A vajat a cukorral tálba tesszük, habosra kikeverjük. Beleszórjuk a citromhéjat, apránként a kissé felvert tojást, és minden adag után jól elkeverjük. Beleszitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót, majd gyorsan hozzákeverjük a tejet.

3. Evőkanálnyi lekvárt kenünk a pudingforma aljára, és rászórjuk a ribizlit. A tészta negyedét a gyümölcsre kanalazzuk, s ezt újra megkenjük 1 evőkanál lekvárral. Addig folytatjuk, amíg a tészta és a gyümölcs is elfogy. A felső réteg tészta legyen.

Az alufóliát és a sütőpapírt (kívül az alufólia, belül a papír) ráhajtogatjuk, és zsineggel szorosan körbekötözzük. A zsineg végét kössük csomóra. Egy felfordított csészealjat teszünk egy nagy fazékba, és erre állítjuk rá a tálat. A fazekat félig megtöltjük forró vízzel. Lefedjük, és a pudingot 120 percig gőzöljük. Hurkapálcát beleszúrva ellenőrizhetjük, hogy a puding elkészült-e.

4. A kész pudingot 15 percig pihentetjük, aztán a zsineget, az alufóliát és a sütőpapírt eltávolítjuk, a pudingot a formából tálra borítjuk. Creme anglaise-zel tálaljuk.

Az ízletes ribizlis gőzpudingot friss és mélyhűtött gyümölcsből egyaránt elkészíthetjük.

Angol krém

Angol krém
1 rúd félbevágott vanília
5 dl tej

1. A tejet lábosba öntjük, és közepes lángon felforrósítjuk. A vaníliarúdból a pépet a lábosba kaparjuk, majd hozzáadjuk a rudat is. Közepes lángon felforraljuk, és kicsit megkeverjük, hogy a vaníliaaroma átjárja a tejet. Levesszük a tűzről.

2. A tojássárgáját és a cukrot, keverőtálban, sűrűn folyós masszává összedolgozzuk. Ráöntjük a forró vaníliás tejet, jól elkeverjük. Az egészet átöntjük egy másik edénybe, és állandóan kevergetve, kis lángon, addig főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 5 perc). Forrni ne engedjük.

3. A krémet szűrön keresztül a tálalóedénybe öntjük, a vaníliadarabokat kidobjuk.

Ribizlis gőzpuding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1740 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
Ribizlis gőzpuding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
google+