Rouille



Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A burgonyát sütőlapra tesszük, villával többször megszurkáljuk, és a sütőben 60 percen át sütjük, amíg kés vagy hústű hegyével végzett próba azt mutatja, hogy megpuhult. A krumplit mikrohullámú sütőben is megpuhíthatjuk, ha minden oldalán megszurkáljuk, sütőpapírba csomagoljuk, 4-6 percig a legmagasabb fokozaton főzzük, közben félidőben megfordítjuk. Hagyjuk hűlni, félbevágjuk, a belsejét kanállal kivájjuk.
2. A paprikát kicsumázzuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Laposra nyomjuk, a héját vékonyan bekenjük olajjal. Felforrósított grillben héjjal felfelé sütjük, amíg hólyagos és fekete lesz, vagy a sütőben 15 percig sütjük. Hűtőzacskóba téve hagyjuk lehűlni, aztán lehúzzuk a héját. A paprikahúst a tojássárgájával, a paradicsompürével, a fokhagymával és a krumplival együtt robotgépbe tesszük, és sima masszát keverünk belőle.
3. A pürét tálba öntjük, az olajat vékony sugárban, fokozatosan belecsurgatjuk. ízlés szerint sóval, borssal és a cayenne-i borssal fűszerezzük. Tálkában vagy pirított kenyérre kenve tálaljuk. A bouillabaisse tálalásakor evőkanálnyi mártásra merjük a levest.