Pirospaprika-mártás

Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető olcsó
Pirospaprika-mártás
Adag: 1 adag (0.22 liter)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 fej finomra vágott mogyoróhagyma
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 és fél dl marhahús-alaplé
vagy
2 és fél dl tyúkhúsalaplé
1 evőkanál olívaolaj
vagy
2 dkg vaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A paprikákat kicsumázzuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Laposra nyomjuk, a héjukat vékonyan bekenjük olajjal. Felforrósított grillben héjjal felfelé sütjük, amíg hólyagos és fekete lesz. Hűtőzacskóba téve hagyjuk lehűlni, aztán lehúzzuk a héját, a paprika húsát pedig egyforma darabokra vágjuk.

2. Öntöttvas edényben a vajat vagy az olajat felhevítjük, a mogyoróhagymát és a fokhagymát 1-2 perc alatt óvatosan puhára pároljuk benne, vigyázva, hogy ne piruljon meg. Hozzáadjuk a paprikadarabokat, 2 dl tyúkhúslevet vagy marhahúsalaplét öntünk rá, és felforraljuk.

A folyadékot, kis lángon, kb. 10 perc alatt a felére beforraljuk.

A paprikadarabokat a serpenyőben szétnyomkodjuk, de jobb, ha robotgéppel pürésítjük. Sóval és borssal fűszerezzük.

3. A mártást szitán átszűrjük, és a maradék húslével szabályozzuk az állagát. Olyan sűrűnek kell lennie, hogy ne folyjon le egy kanál hátáról. Melegen vagy lehűtve tálaljuk.

Ez a mártás remekül helyettesítheti a paradicsommártást.
Saslik mellé kiváló.
Ha a mártáshoz a megfelelő húsalaplevet adjuk - hallevet a halételhez -, azzal teljesebbé tehetjük az étel ízharmóniáját.

Sötét marhahús-alaplé

Kép nélkül
150 dkg borjúhús vagy
150 dkg marhahús
1 db apróra vágott sárgarépa
1 szál póréhagyma
40 dl hideg víz
2 evőkanál paradicsompüré
6 szem bors

1. Tepsibe tesszük a marha- vagy borjúhúst, és 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megpirítjuk. Félidőben hozzáadjuk a vöröshagymát, az apróra vágott sárgarépát, póréhagymát és szárzellert (1. kép).

2. Fazékba tesszük a csontokat és a zöldségeket, felöntjük a hideg vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a bouquet garnit és a borsot. 3-4 órán át gyöngyöztetve főzzük, a keletkező habot leszedjük (2. kép).

3. A levet finom szűrőn tálba szűrjük. A csontokból és a zöldségekből a merőkanállal gyöngéden kinyomkodjuk a levet (3. kép). Hogy teljesen lehűljön, hűtőszekrénybe tesszük. A megszilárdult zsírt a tetejéről leszedjük.

Tyúkhús-alaplé

Kép nélkül
35 dkg farhát
40 dkg tyúkcsont
6 szem bors
40 dl víz
1 db darabolt sárgarépa
1 fej félbevágott vöröshagyma

1. Nagy fazékba teszünk a feldarabolt csontot és farhátat, hozzáadjuk az összevágott vöröshagymát, sárgarépát, szárzellert, a borsot és a bouquet garnit (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, 120-180 percen keresztül gyöngyöztetve főzzük, közben a keletkező habot nagy szűrőkanállal leszedjük a tetejéről (2. kép). A levet szitán át egy tiszta tálba öntjük, és hagyjuk kihűlni.

3. Egy éjszakán át hidegen tartjuk, aztán a megszilárdult zsírt a tetejéről leszedjük (3. kép). Ha a hűtésre nincs 24 óránk, a zsírt konyhai itatóssal szedjük le az átszűrt forró húslé tetejéről.

Pirospaprika-mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1025 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
Pirospaprika-mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
hírlevél