Angol mazsolás sütemény

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 15 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Angol mazsolás sütemény
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg mazsola
10 dkg arany mazsola
15 dkg reszelt kókuszvaj
másfél dl tej
2 evőkanál konyak
25 dkg liszt
½ csomag sütőpor
1 késhegynyi
1 db finomra reszelt, héja citrom
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
A tálaláshoz:
ízlés szerint vaníliamártás

Elkészítés:

1. A kétféle mazsolát a konyakkal tálba öntjük, fóliával letakarjuk, és legalább 1 órát (de még jobb, ha 1 éjszakán át) összeérleljük.

2. A lisztet, a sütőport és a sót tálba szitáljuk, majd beleszórjuk a citromhéjat, a szerecsendiót, a cukrot és a kókuszvajat. (A kókuszvaj könnyebben eldolgozható, ha előbb nagy lyukú konyhai reszelőn vagy konyhagéppel finom forgáccsá reszeljük.) Hozzáadjuk az áztatott mazsolát, majd a tejet, és fakanállal kemény tésztává összedolgozzuk.

3. Sütőpapírt terítünk a munkaasztalra, és azon a tésztát 20 cm hosszú tekerccsé formázzuk. A sütőpapírt felhajtjuk rá, a két végén behajtogatjuk. Ne tekerjük túl szorosra, mert a tészta gőzöléskor megdagad.

4. A tésztatekercset konyharuhába göngyöljük, gőzölőbetétes edénybe tesszük, és 2 órán át gőzöljük. Ha az egész tészta nem fér be a gőzölőedényünkbe, formázzuk a tekercset kicsit rövidebbre-vastagabbra, és gőzöljük 10-15 perccel tovább. Eközben rendszeresen pótoljuk az elpárolgott vizet. Ha elkészült, lefejtjük a papírt, a tésztát felszeleteljük, és vaníliaöntettel tálaljuk.

A kétféle mazsolával készülő gőzölt sütemény, gőzpuding, igazi klasszikusnak számít Angliában; különösen a gyerekek körében népszerű.
Ha az egész tészta nem fér be a gőzölőedényünkbe, formázzuk a tekercset kicsit rövidebbre-vastagabbra, és gőzöljük 10-15 perccel tovább.

Vaníliaöntet

Kép nélkül
1 rúd félbevágott vanília
3 db tojás
1.5 dl tejszín
2 dl tej

1. Az öntethez a tejet a tejszínnel kis edénybe öntjük, és a vaníliarúddal közepes lángon felforraljuk.

2. Levesszük a tűzről. A tojást a tojássárgájával és a cukorral - elektromos habverővel - simára keverjük.

3. Hozzáadjuk a forró vaníliás tejet, jól elkeverjük.

4. Szűrön egy másik tálba átöntjük, a vaníliarudat kidobjuk.

Angol mazsolás sütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1388 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
Angol mazsolás sütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
szólj hozzá, értékelj