Császármorzsa

Kaiserschmarrn

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 dkg szeletelt mandulaforgács
3 evőkanál baracklekvár
A palacsintatésztához:
10 dkg liszt
1 evőkanál kristálycukor
1 késhegynyi
1 db tojás
2 csepp vaníliaaroma
2 dl tej
A sütéshez és a sütőformához:
igény szerint vaj
vagy
igény szerint olaj
A szilvatöltelékhez:
35 dkg friss, kimagozott szilva
1 kis darab fahéj
½ rúd félbevágott vanília
A szóráshoz:
igény szerint porcukor
A tálaláshoz:
igény szerint tejszínhab
A vaníliaöntethez:
másfél dl tejszín
2 dl tej
3 db tojás
1 rúd félbevágott vanília

Elkészítés:

1. A palacsintatésztához a lisztet, a cukrot és a sót nagyobb tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a kissé felvert tojást és a vaníliaaromát, óvatosan elkeverjük. Apránként hozzáadjuk a tejet, és sima masszává dolgozzuk. Lefedjük, 30 percre hűvös helyre állítjuk.

2. 15-17 cm átmérőjű, öntöttvas vagy bevonatos palacsintasütőben kevés vajat vagy olajat melegítünk. A tésztát jól összekeverjük, és középről kifelé haladva a palacsintasütőbe öntjük. Közben kicsit mozgatjuk a serpenyőt, hogy a massza egyenletesen elterüljön. Kb. 1 percig sütjük, míg hólyagosodni kezd, és a széle kicsit megbarnul. Lapáttal alányúlunk, óvatosan megfordítjuk, 30 másodperc alatt aranybarmára sütjük. Sütőpapírra fektetjük, letakarjuk.

3. A felaprított szilvát (ha érett, kevesebb) cukorral, a fahéjjal és a vaníliaaromával kis edénybe tesszük, fedő alatt, közepes lángon 15 percig forraljuk, hogy besűrűsödjön. Ha túl sok folyadékot ereszt, vegyük le a fedőt, úgy főzzük tovább. Ezután 15 percig hűlni hagyjuk, majd a fahéjat és a vaníliarudat kidobjuk.

4. A gyümölcstölteléket a palacsintára kenjük, feltekerjük, és 1 cm-es darabokra vágjuk. Lapos sütőformát (1 literes) vajjal kikenünk, és a palacsintadarabokat vágási oldallal felfelé beleültetjük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

5. A vaníliaöntethez a tejet a tejszínnel kis edénybe öntjük, és a vaníliarúddal közepes lángon felforraljuk. Levesszük a tűzről. A tojást a tojássárgájával és a cukorral - elektromos habverővel - simára keverjük. Hozzáadjuk a forró vaníliás tejet, jól elkeverjük. Szűrön egy másik tálba átöntjük, a vaníliarudat kidobjuk.

6. A vaníliaöntetet rácsurgatjuk a palacsintatésztára. A sütőformát tepsibe állítjuk, amelybe annyi forró vizet öntünk, hogy a forma félig vízben álljon. A tésztát a sütőben kb. 40 percig sütjük.

7. A baracklekvárt 1 evőkanál vízzel kis edényben felforraljuk, és azonnal a császármorzsára kenjük. Hagyjuk kihűlni, majd a mandulaszeletekkel és szitált porcukorral megszórva, tejszínhabbal tálaljuk.

Az osztrák eredetű Kaiserschmarrn eredetileg palacsintatésztából készül mazsolával, és gyakran kompótot adnak hozzá. Ez a recept egy kicsit más változatot ír le.
Császármorzsa
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2069 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
Császármorzsa
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
twitter