Édentorta

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 teáskanál víz
2 evőkanál baracklekvár
A mandularéteghez:
10 dkg szeletelt mandula
15 dkg puha vaj
1 db finomra reszelt, héja citrom
5 csepp vaníliaaroma
3 db tojás
1 evőkanál liszt
1 késhegynyi
A sütőformához:
igény szerint olvasztott vaj
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor
A tálaláshoz:
igény szerint tejszínhab
Az almatöltelékhez:
75 dkg hámozott, kimagozott golden alma
1 rúd félbevágott vanília
½ evőkanál őrölt fahéj
5 dkg puha vaj
7 és fél dkg kristálycukor
2 szem szegfűszeg

Elkészítés:

1. Olvasztott vajjal kikenünk egy nagyobb sütőformát (1,5 literes, 2 cm mély).

2. Az almatöltelékhez, nagy edényben, a vajat a cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk a szegfűszeget, a fahéjat, a vaníliarudat, majd az almadarabokat, jól összekeverjük. Lefedjük, és kis lángon 5 percig pároljuk. A vaníliarudat és a szegfűszeget kidobjuk. A keveréket az előkészített sütőformában egyenletesen elterítjük. Félretesszük hűlni. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

3. A mandularéteghez a vajat, a cukrot, a citromhéjat és a vaníliaaromát egy tálban, kézi mixerrel, simára összedolgozzuk. A kissé felvert tojásokat apránként hozzáadjuk, minden adagot egyenként elkeverünk. Rászitáljuk a lisztet és a sót, óvatosan belekeverjük a darált, átszitált mandulát. Az almakeverékre terítjük, elsimítjuk, majd a mandulaszeleteket szépen rárakosgatjuk. A sütőben 30-35 percig sütjük.

4. A baracklekvárt a vízzel kis edénykében felforraljuk. A tészta tetejét megkenjük vele, 1 percig pihentetjük, majd megszórjuk átszitált porcukorral. Tejszínhabbal tálaljuk.

Ahogy az édesség nevéből sejthető, a tortába alma kerül, ami a könnyű piskóta és az aranysárgára pirult mandula alatt rejtőzve csábít: harapj belém!
Édentorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1338 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
Édentorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
facebook