Hollandi mártás

Elkészítési idő: 20 perc Munkaidő: 10 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Hollandi mártás
Adag: 1 adag (0.5 liter)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg tisztított vaj
3 evőkanál víz
3 db tojás
1 teáskanál citromlé
1 csipet cayenni bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Közepes méretű lábost félig megtöltünk vízzel, és felforraljuk. Előveszünk egy tűzálló tálat, amely illik a fazékra, de nem ér bele a vízbe.

2. Másik edényben a tisztított vajat felolvasztjuk.

A tojássárgáját a vízzel hőálló tálba tesszük - amelyet majd a vizes edény peremére ültethetünk úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe -, habosra keverjük (1. kép), és a vízfürdő fölött, kis lángon addig verjük, amíg olyan sűrű lesz, hogy a habverővel csíkot húzhatunk bele (2. kép). Az olvasztott vajat adagonként, állandó kevergetéssel beledolgozzuk (3. kép).

3. A mártást tiszta edénybe szűrjük, a cayenne-i borssal, a citromlével és sóval ízesítjük. Azonnal tálaljuk, vagy frissen tartó fóliával letakarva a vízfürdő felett tartjuk melegen.

Hollandi mártás Hollandi mártás Hollandi mártás
Ez a mártás nem lehet nagyon forró, mert összefut. Ha túl forró és kicsapódik, jégkockával vagy néhány csepp hideg vízzel keverjük át újra.
A cayenne-i borsot inkább a kés hegyével mérjük ki, ne az ujjunkkal, mert ha véletlenül a szemünkhöz vagy az ajkunkhoz nyúlunk, nagyon csíp.
A krémes alapmártás a spárgaételek legismertebb kiegészítője.

Tisztított vaj

Tisztított vaj
18 dkg vaj

1.18 dkg vajat kis kockákra vágunk. Kis lábosba tesszük, és alacsony hőmérsékletű vízfürdőbe állítjuk. A vajat kevergetés nélkül felolvasztjuk.

2. Az edényt levesszük a tűzről és a vajat hagyjuk kissé hűlni. Leszedjük a habot a tetejéről, óvatosan, hogy a vaj ne keveredjen fel.

3. A világos sárga folyadékot leöntjük, hogy a tejes lerakódások visszamaradjanak a lábosban. A tisztított vajat levegős tartóba öntjük, és a hűtőszekrényben tároljuk.

Hollandi mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 21645 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
Hollandi mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
bevásárlólista