Bearni mártás

Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Bearni mártás
Eszközök: habverő, kés, lábas, szita, tűzhely
Adag: 1 adag (0.35 liter)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg tisztított vaj
2 evőkanál finomra vágott turbolya
2 evőkanál finomra vágott tárkony
6 db tojás
4 szem durvára tört bors
1 fej finomra vágott mogyoróhagyma
1 csipet cayenni bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Közepes nagyságú lábost félig megtöltünk vízzel, és felforraljuk.

2. Kisebb edényben a vajat felolvasztjuk. 1 evőkanálnyi tárkonyt és 1,5 evőkanálnyi turbolyát, a mogyoróhagymát, a szemes borsot az ecettel kis lábosba tesszük, felforraljuk. 4-6 percig főzzük, amíg a folyadék a negyedére csökken, majd hőálló tálba átöntjük - amelyet majd a vizes edény peremére ültethetünk úgy, hogy az alja ne érjen bele a vízbe -, és a vízfürdő fölött, kis lángon tartva hozzáadjuk a tojássárgákat. Addig verjük, amíg a massza besűrűsödik.

3. Levesszük a vízgőzről, és állandó keverés közben, kisebb adagokban, beledolgozzuk a vajat. Szitán átszűrjük, a cayenne-i borssal és sóval ízesítjük, a maradék fűszert kevéssel a tálalás előtt keverjük bele.

4. A mártást langyosan tartjuk. Nem lehet túl forró. Ha a hozzávalók kicsapódnának, néhány csepp hideg vízzel vagy egy jégkockával verjük fel újra. A mártást, kis tálkában, frissen tartó fóliával lefedve, vízgőz felett tarthatjuk melegen.

A krémes-fűszeres mártást bélszínhez, sült burgonyához, és zsenge karfiolhoz kínáljuk.

Tisztított vaj

Kép nélkül
18 dkg vaj

1. A vajat kis kockára vágjuk. Egy kis lábosba tesszük, amelyet egy nagyobb, vízzel töltött lábosba állítunk. A vajat közepes lángon megolvasztjuk, de nem keverjük meg (1. kép).

2. A lábost levesszük a tűzről, és a vajat hagyjuk kissé kihűlni. A tetejéről lemerjük a habot, ügyelve rá, hogy a vajhoz ne érjünk hozzá (2. kép).

3. A tiszta, sárga folyadékot leöntjük a tejszerű üledékről (3. kép). Az üledéket kidobjuk, a tisztított vajat pedig légmentesen lezárva hűtőszekrényben tároljuk.

Kb. 10 dkg tisztított vajat kapunk belőle.

Bearni mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4441 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
Bearni mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
szótár