Gyümölcspástétom

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A gyümölcstöltelékhez:
2 db darabolt, hámozott alma
2 db darabolt, hámozott körte
3 db friss, félbevágott szilva
3 db félbevágott, konzerv sárgabarack
vagy
3 db félbevágott, friss sárgabarack
2 db konzerv, félbevágott őszibarack
vagy
2 db hámozott, darabolt őszibarack
3 evőkanál víz
3 evőkanál víz
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
2 és fél dkg vaj
2 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
½ rúd félbevágott vanília
1 db finomra reszelt, héja citrom
½ db finomra reszelt, héja narancs
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
A sütőformához:
igény szerint olvasztott vaj
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor
A tálaláshoz:
ízlés szerint vaníliafagylalt
vagy
ízlés szerint tejszínhab
A tésztához:
30 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
7 és fél dkg kockára vágott, hideg vaj
2 db tojás
3 evőkanál tej
10 dkg finomra vágott mogyoró
5 dkg finomra vágott aszalt sárgabarack

Elkészítés:

1. Olvasztott vajjal kikenünk egy sütőtálat (21 cm átmérőjű, 4 cm mély).

2. A tésztához a lisztet és a sütőport tálba szitáljuk. A vajat kézzel beledolgozzuk a lisztbe, hogy morzsás tésztát kapjunk. Hozzákeverjük a cukrot, a tészta közepébe mélyedést nyomkodunk, ebbe beleöntjük a tejet és a kissé felvert tojást. Fakanállal kicsit eldolgozzuk. Hozzáadjuk a mogyorót meg a szárított sárgabarackot, az egészet összedolgozzuk. Cipóvá gyúrjuk, frissen tartó fóliába csomagolva 20 percig hűvös helyen pihentetjük.

3. A gyümölcstöltelékhez a cukrot a vízzel karamellizáljuk. Ha a massza megszilárdult, ismét a tűzre tesszük, a karamellt közepes lángon megolvasztjuk, hozzákeverjük a vajat, a szegfűszeget, a fahéj- meg a vaníliarudat és az almát. Fedő alatt, kis lángon, 5 percig forraljuk. Hozzáadjuk a 8 darabra vágott körtét és almát, sárga- és az őszibarackot meg a felezett szilvát, fedő alatt még 5 percig főzzük, néha megkavarjuk. Kidobjuk a fahéjat, a vaníliát és a szegfűszeget. A gyümölcsökhöz adjuk a citrom- és a narancshéjat, valamint az őrölt fűszereket, majd a tölteléket az előkészített sütőtálba öntjük.

4. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztát belisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk, és 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kerek tésztalapocskákat kissé átlapolva a gyümölcsrétegre rakosgatjuk.

5. A tojássárgáját teáskanálnyi vízzel elkeverjük, a tésztára kenjük. A vágási felületeket hagyjuk ki, különben a tojás megköt, és a tészta nem emelkedik fel. A sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, aztán porcukorral megszórva, tejszínhabbal vagy fagylalttal tálaljuk.

Az amerikai recept alapján készülő gyümölcspástétomban aranysárga mogyorós-barackos paplan alatt a nyárutó gyümölcsei rejtőznek.
Gyümölcspástétom
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2417 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
Gyümölcspástétom
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
most van szezonja