Angol karácsonyi puding



Elkészítés:
1. Nagy tálban a gyümölcsöket a fűszerekkel jól összekeverjük, fóliával letakarjuk, és éjszakára hűvös helyre tesszük. Másnap, a felhasználáskor hozzáadjuk a narancslevet, a sört és a konyakot.
2. A puding hozzávalóit nagy tálba tesszük, a közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a fűszeres gyümölcsöket, és az egészet puha tésztává gyúrjuk.
3. Egy nagyobb (2,5 literes), vagy két kisebb (1,25 literes) gőzölőformába töltjük, lezárjuk, és a pudingot 10 órán át gőzöljük. Ha nincs zárható gőzpudingformánk, használjunk tűzálló tálat. a munkafolyamat során a tálat vastagon kivajazzuk, és kibéleljük sütőpapírral. A munkafelületre alufóliát fektetünk, arra pedig sütőpapírt. A sütőpapírt középen élesen ráncoljuk be és kenjük meg kevés olvasztott vajjal. A tésztát a sütőtálba öntjük. Az alufóliát és a sütőpapírt (kívül az alufólia, belül a papír) ráhajtogatjuk, és zsineggel szorosan körbekötözzük. A zsineg végét kössük csomóra.
Egy felfordított csészealjat teszünk egy nagy fazékba, és erre állítjuk rá a tálat. A fazekat félig megtöltjük forró vízzel. Lefedjük, és a pudingot az előírt ideig gőzöljük. Ha szükséges, közben pótoljuk az elforrt vizet.
4. A kész pudingot 15 percig pihentetjük, aztán a zsineget, az alufóliát és a sütőpapírt eltávolítjuk, a pudingot a formából tálra borítjuk. A konyakot kis edényben felforrósítjuk, a pudingra öntjük, jól eltartva magunktól meggyújtjuk, azaz a pudingot flambírozzuk. Konyakos vagy sima tejszínhabbal tálaljuk.