Angol karácsonyi puding

Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A fűszeres gyümölcsökhöz:
6 dkg apróra vágott, kimagozott datolya
6 dkg kandírozott cseresznye
25 dkg arany mazsola
25 dkg apró szemű mazsola
másfél dl konyak
1 dl barna sör
1 db narancs leve
1 db finomra reszelt, héja citrom
2 db finomra reszelt, héja narancs
½ teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt szerecsendió
½ teáskanál őrölt szegfűszeg
½ teáskanál őrölt fahéj
6 dkg cukrozott citromhéj
vagy
6 dkg cukrozott narancshéj
A pudinghoz:
20 dkg kókuszvaj
3 evőkanál konyak
1 evőkanál szirup
2 db tojás
15 dkg barna cukor
15 dkg hámozott, reszelt alma
15 dkg liszt
20 dkg zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
kevés tejszínhab

Elkészítés:

1. Nagy tálban a gyümölcsöket a fűszerekkel jól összekeverjük, fóliával letakarjuk, és éjszakára hűvös helyre tesszük. Másnap, a felhasználáskor hozzáadjuk a narancslevet, a sört és a konyakot.

2. A puding hozzávalóit nagy tálba tesszük, a közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a fűszeres gyümölcsöket, és az egészet puha tésztává gyúrjuk.

3. Egy nagyobb (2,5 literes), vagy két kisebb (1,25 literes) gőzölőformába töltjük, lezárjuk, és a pudingot 10 órán át gőzöljük. Ha nincs zárható gőzpudingformánk, használjunk tűzálló tálat. a munkafolyamat során a tálat vastagon kivajazzuk, és kibéleljük sütőpapírral. A munkafelületre alufóliát fektetünk, arra pedig sütőpapírt. A sütőpapírt középen élesen ráncoljuk be és kenjük meg kevés olvasztott vajjal. A tésztát a sütőtálba öntjük. Az alufóliát és a sütőpapírt (kívül az alufólia, belül a papír) ráhajtogatjuk, és zsineggel szorosan körbekötözzük. A zsineg végét kössük csomóra.

Egy felfordított csészealjat teszünk egy nagy fazékba, és erre állítjuk rá a tálat. A fazekat félig megtöltjük forró vízzel. Lefedjük, és a pudingot az előírt ideig gőzöljük. Ha szükséges, közben pótoljuk az elforrt vizet.

4. A kész pudingot 15 percig pihentetjük, aztán a zsineget, az alufóliát és a sütőpapírt eltávolítjuk, a pudingot a formából tálra borítjuk. A konyakot kis edényben felforrósítjuk, a pudingra öntjük, jól eltartva magunktól meggyújtjuk, azaz a pudingot flambírozzuk. Konyakos vagy sima tejszínhabbal tálaljuk.

Ez a hagyományos angol gőzölt gyümölcspuding egyik elkészítési módja. Akár egy évvel korábban is megcsinálható. Karácsony estéjén azután felmelegítik, konyakkal flambírozzák, és tejszínhabbal tálalják.
Ha a pudingot korábban el akarjuk készíteni, csak 8 órán át gőzöljük, majd hagyjuk kihűlni. A zsineget, az alufóliát és a sütőpapírt eltávolítjuk, és megnézzük, száraz-e a puding felülete. Friss sütőpapírral és alufóliával letakarva hűvös helyen tároljuk. A fogyasztás napján 120 percen át gőzöljük, 15 percig pihentetjük, és a fentiek szerint tálaljuk.
Angol karácsonyi puding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4857 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
Angol karácsonyi puding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Édes csemegék Édes csemegék
(Vince Kiadó, 2008)

A jól kiválasztott édesség minden főétkezés megkoronázása. A könyvben minden alkalomra talál ízlésének és konyhai tapasztalatainak megfelelő desszertet: angol mazsolás süteményt, osztrák császármorzsát, a hideg téli napokra... bővebben...
szótár