Olvasztott vaj

Beurre fondu

| Olvasztott vaj receptek
Elkészítési idő: 20 perc Munkaidő: 8 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Olvasztott vaj
Adag: 1 adag (0.25 liter)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg kockára vágott, hideg vaj
2 és fél evőkanál száraz fehérbor
vagy
2 és fél evőkanál tyúkhúsalaplé
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint citromlé

Elkészítés:

1. Kis lábosba öntjük a választott folyadékot (a száraz fehérbort vagy a húsalaplét, esetleg egyszerűen vizet), és felforraljuk.

2. A vajkockákat több adagban, elektromos habverővel állandóan keverve a forrásban lévő folyadékhoz adjuk, és addig verjük, amíg a massza sima lesz. Levesszük a tűzről, és citromlével, sóval, borssal ízesítjük. Ez után rögtön tálaljuk, vagy a tálalásig (maximum 30 perc) frissen tartó fóliával letakarva vízfürdő fölött tartjuk melegen, de többé már nem melegítjük.

A klasszikus, francia beurre fondu számos fogás mellé kínálható, különlegesen jól illik zöldségekhez, szárnyasokhoz vagy halakhoz.
Ha a vaj túlságosan lehűl, megdermed. Ilyenkor vízgőz felett kevergessük, amíg felmelegszik. Ha viszont túlmelegszik, ez esetben tegyük a tálat újból vízfürdő fölé, és keverjünk a vajhoz egy jégkockát vagy néhány csepp hideg vizet.

Tyúkhús-alaplé

Kép nélkül
35 dkg farhát
40 dkg tyúkcsont
6 szem bors
40 dl víz
1 db darabolt sárgarépa
1 fej félbevágott vöröshagyma

1. Nagy fazékba teszünk a feldarabolt csontot és farhátat, hozzáadjuk az összevágott vöröshagymát, sárgarépát, szárzellert, a borsot és a bouquet garnit (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, 120-180 percen keresztül gyöngyöztetve főzzük, közben a keletkező habot nagy szűrőkanállal leszedjük a tetejéről (2. kép). A levet szitán át egy tiszta tálba öntjük, és hagyjuk kihűlni.

3. Egy éjszakán át hidegen tartjuk, aztán a megszilárdult zsírt a tetejéről leszedjük (3. kép). Ha a hűtésre nincs 24 óránk, a zsírt konyhai itatóssal szedjük le az átszűrt forró húslé tetejéről.

Olvasztott vaj
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1537 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
Olvasztott vaj
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
bevásárlólista