Supreme mártás

| Supréme mártás receptek
Elkészítési idő: 20 perc Munkaidő: 5 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Supreme mártás
Adag: 1 adag (0.8 liter)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 és fél dl tyúkhúsalaplé
4 dl tejszín
5 dkg vajforgács
4 dkg vaj
4 dkg liszt
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Mély, öntöttvas edényben, közepes lángon, a vajat felolvasztjuk. Beleszórjuk a lisztet, fakanállal 1-2 percig állandóan kevergetve felforrósítjuk. A keverék legyen fehér és habos, de ne piruljon meg. Levesszük a tűzről, kevés forró tyúkhúslevet adunk hozzá, és fakanállal vagy habverővel jól elkeverjük. Fokozatosan a maradék húslevet is hozzáadjuk, újra a tűzre tesszük, közepes lángon, állandó kevergetéssel, csendesen, lassan felfőzzük.

2. Belekeverjük a tejszínt, és további 2-3 percig főzzük, amíg a mártás olyan sűrű lesz, hogy nem folyik le egy kanál hátáról. Ha csomók lennének benne, finom szitán átszűrjük, és egy tiszta edényben újramelegítjük. Sóval, őrölt fehér borssal ízlés szerint fűszerezzük. Szép fénye lesz a mártásnak, ha egy kis vajat keverünk bele. Ezt a mártást azonnal tálalni kell.

A tejszínes, bársonyos, szárnyashúslével készülő mártás általában párolt csirkehús kísérője.
Nagyon finom akkor is, ha grillezett csirkemellhez kínáljuk.

Tyúkhús-alaplé

Kép nélkül
35 dkg farhát
40 dkg tyúkcsont
6 szem bors
40 dl víz
1 db darabolt sárgarépa
1 fej félbevágott vöröshagyma

1. Nagy fazékba teszünk a feldarabolt csontot és farhátat, hozzáadjuk az összevágott vöröshagymát, sárgarépát, szárzellert, a borsot és a bouquet garnit (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, 120-180 percen keresztül gyöngyöztetve főzzük, közben a keletkező habot nagy szűrőkanállal leszedjük a tetejéről (2. kép). A levet szitán át egy tiszta tálba öntjük, és hagyjuk kihűlni.

3. Egy éjszakán át hidegen tartjuk, aztán a megszilárdult zsírt a tetejéről leszedjük (3. kép). Ha a hűtésre nincs 24 óránk, a zsírt konyhai itatóssal szedjük le az átszűrt forró húslé tetejéről.

Supreme mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 10070 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
Supreme mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
van itthon