Fehérmártás
Besamel
Elkészítési idő:
15 perc
Munkaidő: 5 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
1. Öntöttvas serpenyőben, kis vagy közepes lángon, a vajat felolvasztjuk. Beleszórjuk a lisztet (1. kép), és 1-2 percig állandóan kevergetve felforrósítjuk, de ne piruljon meg (2. kép).
2. Levesszük a tűzről, és a tejet lassan, erősen keverve hozzáöntjük (3. kép). A mártást közepes lángon, állandóan kevergetve felforraljuk, 3-4 percig főzzük, amíg olyan sűrű lesz, hogy nem folyik le egy kanál hátáról (4. kép). Ha csomók képződtek benne, átszűrjük, és egy másik edényben felmelegítjük. A szerecsendióval, sóval, borssal fűszerezzük, forrón tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ebből az alapmártásból, amelyet pl. zöldségekhez kínálhatunk, számos más változat is elkészíthető.
A fehérmártást, vagyis a besamelt a liszt és vaj hevítéséből keletkező keverék sűríti be.
A tejbe tehetünk 1 kis fej vöröshagymát is, amelybe 1 szem szegfűszeget szúrtunk.