Tejszínes gombamártás

Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Tejszínes gombamártás
Adag: 1 adag (0.4 liter)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 evőkanál tejszín
vagy
2 evőkanál tejföl
1 dl fehérbor
6 dkg vaj
4 nagyobb fej finomra vágott mogyoróhagyma
1 szál friss tárkony
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. Serpenyőben, kis lángon, a vajat megolvasztjuk. Beletesszük a mogyoróhagymát, 2 perc alatt puhára és üvegesre fonnyasztjuk, de ne piruljon meg. Hozzáadjuk az apróra vágott fiatal csiperkegombát meg a tárkonyleveleket, nagyobb lángon 5-7 percig pirítjuk, amíg a gomba aranybarna lesz, a keletkező nedvesség pedig mind elpárolog.

2. Hozzáöntjük a fehérbort, a serpenyő aljáról fakanállal felkapargatjuk a zsiradékot, mert nagyon sok jó íz van még benne. Felöntjük a húslével, és a felére beforraljuk. Sóval, borssal ízesítjük, átszűrjük, majd a gombát robotgéppel pépesítjük. A mártást apránként hozzáadjuk, beleöntjük a tejszínt, és az egészet összemixeljük. Lábosba öntjük, újra felmelegítjük.

3. A tálaláskor a mártást vagy az ételre csurgatjuk, vagy előmelegített mártásos tálkában szervírozzuk. Nagyon jól illik grillezett húsokhoz, párolt fehér halhoz vagy szárnyashoz.

A fiatal csiperkegomba remek aromát ad ennek a mártásnak.
Grillezett halakhoz, párolt zöldségekhez kínáljuk.

Sötét marhahús-alaplé

Kép nélkül
150 dkg borjúhús vagy
150 dkg marhahús
1 db apróra vágott sárgarépa
1 szál póréhagyma
40 dl hideg víz
2 evőkanál paradicsompüré
6 szem bors

1. Tepsibe tesszük a marha- vagy borjúhúst, és 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megpirítjuk. Félidőben hozzáadjuk a vöröshagymát, az apróra vágott sárgarépát, póréhagymát és szárzellert (1. kép).

2. Fazékba tesszük a csontokat és a zöldségeket, felöntjük a hideg vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a bouquet garnit és a borsot. 3-4 órán át gyöngyöztetve főzzük, a keletkező habot leszedjük (2. kép).

3. A levet finom szűrőn tálba szűrjük. A csontokból és a zöldségekből a merőkanállal gyöngéden kinyomkodjuk a levet (3. kép). Hogy teljesen lehűljön, hűtőszekrénybe tesszük. A megszilárdult zsírt a tetejéről leszedjük.

Tejszínes gombamártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4379 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
Tejszínes gombamártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Mártások Mártások
(Vince Kiadó, 2008)

Tudta, hogy rafinált mártásokkal, öntetekkel milyen könnyű az egyszerűen elkészíthető ételekből is különleges ínyencséget varázsolni? A jól megfogalmazott receptleírások segítségével a fehér vajmártás, a remulád-mártás... bővebben...
ételfotó