Sült zöldségmártás



Elkészítés:
1. A padlizsánt és a cukkinit egy szűrőbe tesszük egy tál felett, bőségesen besózzuk, és állni hagyjuk 15-20 percig. Közben a paprikát kimagozzuk, nagy darabokra vágjuk. Héjával felfelé forró grill alatt addig sütjük, amíg a héja felhólyagzik és megfeketedik. Műanyag zacskóban hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk. A paprika negyedét tegyük félre a díszítéshez, a többit tegyük (nem fém) tálba.
2. Az olívaolaj felét egy tálba öntjük, beleteszünk 1 gerezd fokhagymát, csipetnyi sót, és összekeverjük. Leöblítjük a padlizsánt és a cukkinit, papírtörlőn lecsepegtetjük. A padlizsán felét egy teflon- vagy fóliával bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a fokhagymás olajjal. Nagyon forró grillen 4-6 percig sütjük mindkét oldalon, amíg aranyszínű lesz, közben az olajjal kenegetjük. A padlizsán könnyen megég, legyünk óvatosak. Hagyjuk kihűlni, amíg ugyanígy megsütjük a cukkinit. Tegyük a piros paprikához.
3. Hosszában felszeleteljük a paradicsomot, teflon- (vagy fóliával bélelt) tepsire tesszük, megkenjük a fokhagymás olajjal. Kicsit csökkentjük a hőmérsékletet, 10-15 percig grillezzük, amíg megpuhul. A tálba tesszük a többi zöldséghez.
4. Az articsókát negyedekre vágjuk, a tálba tesszük. Összekeverjük a maradék fokhagymát a maradék olívaolajjal, ráöntjük a zöldségekre. Szorosan lefedjük, és legalább 120 percre a hűtőbe tesszük.
5. Leszűrjük a zöldséget, és a robotgéppel összedolgozzuk a ricottával. Félreteszünk egy evőkanálnyi olajbogyót a díszítéshez, a többit a robotgépbe tesszük. Rövid menetekben összedolgozzuk, majd egy (nem fém) tálba tesszük,
műanyag fóliával letakarjuk. Legalább 120 percen át hűtjük.
6. A félretett paprikát vékony csíkokra vágjuk, és elrendezzük a mártás tetején az olajbogyóval együtt.