Mexikói húsgombóc

Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Mexikói húsgombóc
Adag: 8-10 főre (28 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
vagy
2 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál friss, apróra vágott koriander
1 kiskanál köménymag
1 db kissé felvert tojás
3 evőkanál tej
2 szelet héja nélkül fehérkenyér
1 kicsi reszelt hagyma
ízlés szerint friss koriander
Paradicsomos chiliszószhoz:
40 dkg darabos konzervparadicsom
2 kiskanál kristálycukor
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 db apróra vágott hagyma

Elkészítés:

1. A kenyérszeleteket darabokban egy tálba tesszük, és körülbelül 2 percig a tejben áztatjuk. Kinyomjuk, majd apró falatokra tépjük.

2. Összekeverjük a darált hússal, a hagymával, a tojással, a köménymaggal és a friss korianderrel. Ízesítjük. Laza keveréket kapunk. Nedves kézzel 28 golyót formálunk belőle.

3. Egy nagy edényben összekeverjük a húslevest a paradicsompürével, felforraljuk. Beletesszük a gombócokat, ismét felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, melegített tálra tesszük, és koktélrudakkal tálaljuk, korianderrel díszítve. A főzőlét eltehetjük más alkalomra, lefagyasztva.

4. A szószhoz félbevágjuk a chilit, kimagozzuk, majd felaprítjuk. Egy kevés olajat hevítünk, és kis lángon 3 perc alatt puhára pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a chilit, 1 percig keverjük. Beletesszük a paradicsomot és a cukrot, 15 másodpercig főzzük. Kissé hagyjuk kihűlni, majd robotgéppel összedolgozzuk. Sóval, borssal ízesítjük, és a gombócokkal együtt tálaljuk.

Ha nedves kézzel formálunk gombócokat, nem ragad a massza a kezünkre.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Mexikói húsgombóc
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4169 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
Mexikói húsgombóc
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
könyvek