Párolt vöröskáposzta



Elkészítés:
1. A sütőt 170 °C-ra (gáz 3. fokozat) bemelegítjük. A káposzta külső leveleit lebontjuk, a fejet négybe vágjuk, kitorzsázzuk, és vékonyra gyaluljuk vagy vágjuk. Annyi sós vízzel forrázzuk le, hogy ellepje, majd leszűrjük, így először tintaszínű lesz, majd visszakapja eredeti színét. (Ezt több részletben is végezhetjük.)
2. A hagymát 2 dkg vajon megfonnyasztjuk, és a meghámozott, kicsumázott, cikkekre vágott almát beleforgatjuk, néhány percig pároljuk, majd kiszedjük. A káposztát a hagymás almával az edénybe rétegezzük, az ecettel és 2 evőkanál vízzel meglocsoljuk, megsózzuk, megborsozzuk. Az ecettől a vörös színét visszakapja.
3. Vastagon megvajazott sütőpapírral vagy alufóliával betakarjuk, és 1,5 óráig a sütőben sütjük. Ha a levét teljesen elpárologná, egy kevés vízzel pótoljuk.
4. A lisztet a maradék vajon világosra pirítjuk, és a káposzta levével vagy egy kevés vízzel felengedve a káposztába keverjük. Addig hagyjuk a tűzön, amíg kissé be nem sűrűsödött, megkóstoljuk, és ha kell, utánaízesítjük. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel hígítjuk. Az íze kellemesen édeskésen savanykás legyen, ha kell, egy kevés ecetet vagy cukrot adunk még hozzá.