Gesztenyés-gombás lepény

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Gesztenyés-gombás lepény
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg gomba
1 csomag mélyhűtött leveles vajastészta
6 dkg főtt, tisztított gesztenye
1 fej összevágott vöröshagyma
1 db tojás
1 gerezd tört fokhagyma
½ db citrom leve
1 és ¼ dl tejszín
1 csokor összevágott petrezselyem
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt őrölt bors
kevés vörösbor
A sütéshez:
igény szerint olaj
vagy
igény szerint tisztított vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 220 °C-ra (gáz 8. fokozat) bemelegítjük. A felolvasztott leveles vajas tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és két, 7 cm hosszú csíkká vágjuk, ezeket átlósan 2-2 háromszögre szabjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetve 20 percre jégbe hűtjük.

2. A tészta tetejét simára kevert tojással megkenjük, de az oldalát ne érje, mert akkor nem emelkedik majd fel. A sütőben 15 percig sütjük, majd úgy vágjuk félbe, mint a zsemlét, és a puha belsejét eltávolítjuk. A süteményt melegen tartjuk.

3. Közben a gombát falatnyi darabokra aprítjuk, és egy kevés vajon vagy olajon megsütjük. Szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük. A hagymát a visszamaradt zsiradékon 2-3 percig sütjük, fokhagymával, citromlével, egy kevés borral meg az összevágott nagy csokor petrezselyemmel ízesítjük, a főtt, megtisztított, összevagdalt gesztenyét beleforgatjuk. Megsózzuk, megborsozzuk.

4. A gombát visszaöntve addig hagyjuk a tűzön, amíg a levét el nem főtte. A tejszínnel felengedjük, és sűrű mártássá főzzük. A tészta alsó felére simítva, a tetejét ráborítva forrón tálaljuk.

Az eredeti recept erdei gombát ír elő, de készíthetjük szárítottból is, amit előtte beáztatunk, kinyomkodunk. Friss sampinyon is jó hozzá, azt megtisztítjuk , és cikkekre vágjuk.

Tisztított vaj

Kép nélkül
18 dkg vaj

1. A vajat kis kockára vágjuk. Egy kis lábosba tesszük, amelyet egy nagyobb, vízzel töltött lábosba állítunk. A vajat közepes lángon megolvasztjuk, de nem keverjük meg (1. kép).

2. A lábost levesszük a tűzről, és a vajat hagyjuk kissé kihűlni. A tetejéről lemerjük a habot, ügyelve rá, hogy a vajhoz ne érjünk hozzá (2. kép).

3. A tiszta, sárga folyadékot leöntjük a tejszerű üledékről (3. kép). Az üledéket kidobjuk, a tisztított vajat pedig légmentesen lezárva hűtőszekrényben tároljuk.

Kb. 10 dkg tisztított vajat kapunk belőle.

Gesztenyés-gombás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1380 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Zöldségek Zöldségek
(Vince Kiadó, 2007)

A megszokott köreteken kívül szánjunk más szerepet is a zöldségeknek! Hiszen a felhasználható alapanyagok listája igazán impozáns, hogy csak néhányat soroljunk: cukkini, padlizsán, paprika, paradicsom, zöldbab, spárga, zeller. S... bővebben...
Gesztenyés-gombás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Zöldségek Zöldségek
(Vince Kiadó, 2007)

A megszokott köreteken kívül szánjunk más szerepet is a zöldségeknek! Hiszen a felhasználható alapanyagok listája igazán impozáns, hogy csak néhányat soroljunk: cukkini, padlizsán, paprika, paradicsom, zöldbab, spárga, zeller. S... bővebben...
tippek, fortélyok