Gesztenyés-gombás lepény



Elkészítés:
1. A sütőt 220 °C-ra (gáz 8. fokozat) bemelegítjük. A felolvasztott leveles vajas tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és két, 7 cm hosszú csíkká vágjuk, ezeket átlósan 2-2 háromszögre szabjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetve 20 percre jégbe hűtjük.
2. A tészta tetejét simára kevert tojással megkenjük, de az oldalát ne érje, mert akkor nem emelkedik majd fel. A sütőben 15 percig sütjük, majd úgy vágjuk félbe, mint a zsemlét, és a puha belsejét eltávolítjuk. A süteményt melegen tartjuk.
3. Közben a gombát falatnyi darabokra aprítjuk, és egy kevés vajon vagy olajon megsütjük. Szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük. A hagymát a visszamaradt zsiradékon 2-3 percig sütjük, fokhagymával, citromlével, egy kevés borral meg az összevágott nagy csokor petrezselyemmel ízesítjük, a főtt, megtisztított, összevagdalt gesztenyét beleforgatjuk. Megsózzuk, megborsozzuk.
4. A gombát visszaöntve addig hagyjuk a tűzön, amíg a levét el nem főtte. A tejszínnel felengedjük, és sűrű mártássá főzzük. A tészta alsó felére simítva, a tetejét ráborítva forrón tálaljuk.
Tisztított vaj

1. A vajat kis kockára vágjuk. Egy kis lábosba tesszük, amelyet egy nagyobb, vízzel töltött lábosba állítunk. A vajat közepes lángon megolvasztjuk, de nem keverjük meg (1. kép).
2. A lábost levesszük a tűzről, és a vajat hagyjuk kissé kihűlni. A tetejéről lemerjük a habot, ügyelve rá, hogy a vajhoz ne érjünk hozzá (2. kép).
3. A tiszta, sárga folyadékot leöntjük a tejszerű üledékről (3. kép). Az üledéket kidobjuk, a tisztított vajat pedig légmentesen lezárva hűtőszekrényben tároljuk.
Kb. 10 dkg tisztított vajat kapunk belőle.