Mini párizsi-brest fánk

Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Mini párizsi-brest fánk
Adag: 3 tepsi (15 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 dkg vaj
1 és ¼ dl víz
2 db tojás
6 dkg finomliszt
Pudingtöltelékhez:
1 evőkanál pudingpor
3 és ¼ dl kissé felvert tej
1 evőkanál finomliszt
2 evőkanál kristálycukor
néhány csepp mandulaaroma
Tejkaramellához:
1 és ¼ dl víz
¾ csésze pirított mandulapehely

Elkészítés:

1. A fánktésztához a lisztet sütőpapírra öntjük. A vajat 1/2 csésze (1,25 dl) vízzel egy edénybe tesszük, kis lángon addig keverjük, amíg megolvad, majd felforraljuk. Levesszük a tűzről, egyszerre beleöntjük a lisztet, és gyorsan összekeverjük fakanállal. Visszatesszük a tűzre, tovább verjük, amíg golyóvá áll össze, és leválik az edény oldaláról. Egy nagy, tiszta tálba tesszük, kissé kihűtjük. Robotgéppel kissé felverjük, hogy a maradék hőt is kiengedje. Fokozatosan hozzáadjuk a felvert tojást, egyszerre 3 kiskanálnyit. Mindegyik adag után jól felverjük, amíg a végén sima és fényes tésztát kapunk.

2. A sütőt 190 fokra (gáz: 5) előmelegítjük. 3 tepsit kibélelünk sütőpapírral. A fánktésztát habzsákba tesszük, melynek a végén 5 mm-es csillagforma van. 3 cm átmérőjű köröket nyomunk a papírra. 10 percig sütjük, majd kissé visszavesszük a hőmérsékletet (180 fokra, gáz: 4). További 15-20 percig sütjük, amíg megbarnul és megdagad. Megszurkáljuk az oldalát, hogy kiengedje a hőt, és rácson hagyjuk kihűlni.

3. A töltelékhez 1 csésze (2,5 dl) tejet forrpontig hevítünk egy edényben. Egy tálban összekeverjük a maradék tejet, a tojássárgáját, a cukrot, a lisztet és a pudingport, és lassan hozzáöntjük a forró tejet, közben gyorsan keverjük, hogy jól összeálljon. Egy közepes méretű lábosba öntjük, és közepes hőmérsékleten addig keverjük, amíg felforr és besűrűsödik. Hozzáadjuk az eszenciát. Tálba tesszük, letakarjuk, hagyjuk kihűlni.

4. A tejkaramellához elkeverjük a cukrot 1,25 dl vízzel egy kis edényben, folyamatosan keverjük kis lángon, amíg a cukor elolvad. Felforraljuk, és keverés nélkül forrni hagyjuk 10 percig, amíg aranyszínű lesz. Majd az edényt egy forró vízzel teli másik edény fölé helyezzük: így megakadályozzuk, hogy a karamella megdermedjen.

5. A fánkok tetejét azonnal a tejkaramellába mártjuk, néhány mandulapehellyel díszítjük, és rácsra tesszük, hogy kihűljön. A fánkot vízszintesen félbevágjuk, a töltelékkel megtöltjük.

Az égetett tésztából készült Párizs-Brest fánkkoszorút egy sportrajongó cukrász készítette először a Párizstól Brest kikötővárosig megrendezett kerékpárverseny tiszteletére.
Mini párizsi-brest fánk
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2221 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
Mini párizsi-brest fánk
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
(Vince Kiadó, 2004)

A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem... bővebben...
vegetáriánus ételek